Închide

Un oficial BCE dă semnalul creșterii dobânzilor în zona euro: ”Probabil, în octombrie!”

Avatar
De Nederlandsche Bank

Banca Centrală a Olandei. Sursa foto: De Nederlandsche Bank.

Timp de citire: 2 minute

Klaas Knot, guvernatorul băncii centrale din Olanda și membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, într-un interviu pentru emisiunea de interviuri Buitenhof, de la televiziunea publică olandeză, că se așteaptă la o creștere a ratei dobânzii începând din trimestrul al patrulea al acestui an, anunță Bloomberg.

”Îndeobște, dobânda se crește cu 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale, n.n.). Nu văd motive pentru care, de data aceasta, am face lucrurile altfel”, a spus el.

De altfel, Knot este cunoscut pentru poziţia sa fermă privind necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control. În interviul citat, dar și anterior, el a susținut și diminuarea, cât mai rapid posibil, a programului BCE de achiziţionare de active.

Săptămâna trecută, a fost consemnată și o schimbare de atitudine față de creșterea dobânzilor a președintei BCE, Christine Lagarde, care nu a mai exclus o asemenea măsură în acest an.

Această modificare a discursului oficialei BCE vine pe fondul noutăților privind inflația din zona euro, care a depășit recordurile istorice, ajungând la 5,1% în ianuarie, cu 0,7 puncte procentuale peste prognoza BCE dată publicității în decembrie și la un nivel de peste 2,5 ori mai mare decât ținta de 2% a BCE.

Totuși, d-na. Lagarde a precizat că, deși nu exclude varianta creșterii dobânzii de referință, această decizie rămâne ”improbabilă”.

În timp ce alte bănci centrale importante, precum Rezerva Federală a Statelor Unite şi Banca Angliei, se pregătesc că înăsprească politica monetară, BCE a decis, în această săptămână, să menţină dobânzile şi strategia nemodificate.

O eventuală înăsprire a politicii monetare a BCE ar alinia zona euro la setul de măsuri pe care le adoptă cele mai multe bănci centrale la nivel mondial, pe fondul creșterii inflației și ar previziunilor că aceasta tendință ar putea să continue.

De altfel, Klaas Knot a declarat că prognoza de bază cu care lucrează banca centrală olandeză se referă la o rată a inflației care se va menține peste 4% în cea mai mare parte a acestui an, iar măsurile pe care europenii le pot lua pentru a stăvili inflația sunt destul de puține și lipsite de mare eficiență:

”Nu ne aflăm în aceeași situație ca și SUA, unde inflația are cauze interne. La noi, cea mai mare parte a inflației vine din străinătate, nu putem face mare lucru în privința asta”, a spus el.

În Olanda, inflația a accelerat la 7,6% în ianuarie, cel mai înalt nivel din 1997 încoace.

scroll to top