Închide

Un secol fără un pic: Ultima ediție tipărită a Gazetei Sporturilor a apărut pe 1 noiembrie 2023

Avatar
Gsp 1nov2023

Ultima primă pagină a Gazetei Sporturilor, în format tipărit, 1 noiembrie 2023. Sursa foto: GSP.ro.

Timp de citire: 4 minute

Cu puțin înainte de a împlini un secol de existență neîntreruptă pe piața presei sportive din România, cotidianul ”Gazeta Sporturilor” și-a încetat apariția, intempestiv, pe data de 1 noiembrie 2023. A fost ultimul număr tipărit al ziarului, potrivit unui anunț făcut chiar de redacția ziarului.

”Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat. Ziariștii au aflat că astăzi, miercuri 1 noiembrie 2023, a fost tipărit ultimul număr. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă”, scrie redacția, în ediția sa online, singura care subzistă vremurilor și presiunilor managementului elvețian al Ringier.

În anunțul oficial dat miercuri pe email angajaților, se spune că Ringier renunță la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan vine la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul Gazetei Sporturilor, în favoarea caselor de pariuri.

Compania a trimis un email către angajați în care a spus că

”… din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”

Potrivit unor surse din redacție, citate de Hotnews.ro, ziariștii au fost somați să scrie numele competițiilor finanțate de casele de pariuri.

”Cu alte cuvinte, să nu scriem «campionat» sau «prima divizie», ci să scriem «Superbet», că așa se numește prima divizie de fotbal din România. Tot timpul”.

Jurnaliștii spun că au refuzat această decizie și au cerut conducerii libertate editorială și o separare clară între editorial și comercial.

”Voi spuneți mândri că există 100% separare între editorial și comercial, dar asta este pentru mine «a big problem»”, a fost răspunsul primit din partea lui Stilian Șișkov, cel care reprezintă acționariatul bulgar al Gazetei Sporturilor, potrivit surselor din redacție.

Șișkov este membru fondator al unei asociații a industriei de pariuri, a scris G4Media. Este vorba despre Bulgarian Association of Gambling (BGAA), un grup de lobby pentru industria de pariuri, din care face parte și cel mai mare site de sport din Bulgaria – Sportal.bg.

După concedierea lui Cătălin Țepelin, Grupul Ringier a declarat, într-un comunicat de presă, că ”decizia în ceea ce îl priveşte pe Cătălin Ţepelin este una pur managerială şi operaţională”.

De asemenea, Ringier a adăugat că recunoaște ”că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuţiilor în curs de desfăşurare despre libertatea şi independenţa editorială, poate duce la neînţelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că aceste două probleme nu sunt legate”.

Referitor la decizia închiderii printului, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, spune că ”a decis să întreprindă o restructurare strategică”.

Tolontan. Mirosea ceva sau a scris un editorial premonitoriu?

Vineri, 27 octombrie, Cătălin Tolontan publica un text intitulat

”Marele plan al «simbiozei» dintre industria de jocuri de noroc și presa sportivă”,

în care reluat câteva idei ale lui Sam Sadi, CEO al grupului LiveScore din Marea Britanie. Pentru contextualizare, este important de precizat că proprietarul majoritar al GSP, grupul elvețian Ringier, a investit 50 de milioane de lire sterline, în 2022, în LiveScore.

În textul lui Sam Sadi, citat de Cătălin Tolontan, șeful LiveScore își dezvăluia ”masterplanul” de a transforma pentru totdeauna presa sportivă mondială. Conform lui Sadi, publicul va primi știri de la jurnaliști care vor ajunge ”parte a unui ecosistem care să deservească partenerii industriei de pariuri”.

Cătălin Tolontan, în textul publicat vinerea trecută, în Gazeta Sporturilor:

E ca în biologie, de unde de altfel și provin termenii de convergență și simbioză. Jurnalismul de sport și industria pariurilor au descendențe diferite. Ziaristica a informat oamenii despre meciuri și despre lumea sportului, pariurile au oferit clienților posibilitatea de a-și miza banii pe meciuri. 

Dacă cele două industrii vor converge, se vor asemăna și în privința scopului. Simbioza presupune atașamentul dintre părțile unui sistem; în acest caz între „mass-media sportivă și industria pariurilor sportive”. 

În simbioza biologică, conviețuirea este mutuală sau chiar parazită. În niciun caz nu se cultivă autonomia. 

Simbioza între „mass-media sportivă și industria pariurilor sportive” presupune anularea, treptată, a principiului „separării editorialului de comercial”. Adică renunțarea la unul dintre elementele cheie cu care se realizează dreptul oamenilor de a fi corect informați. 

Dar ceea ce semnifică pierderea unui drept pentru public reprezintă o nevoie evolutivă pentru noul business. Iar, dacă planul va reuși, independența va dispărea nu pentru că există o intenție malefică, ci pentru că sistemul nou imaginat nu poate supraviețui altfel: în simbioză nu ești independent. Dimpotrivă, ești legat.

Condiția evolutivă a succesului noului animal economic este să lucreze împreună, „presă și betting”, pentru interesul propriei specii încrucișate, nu pentru interesul public. 

Într-o astfel de lume nouă, autonomia părților nu mai este o calitate, ci, dimpotrivă, un defect periculos al proaspetei varietăți de business. 

Asta în timp ce regula supraviețuirii jurnalismului este independența și obiectivitatea, pentru că altfel oamenii nu te cred și nu te simt că faci un serviciu public. Dar independența s-a transformat într-un risc pentru vietatea simbiotică „presă – pariuri”, care a început să se nască în ultimii ani.

scroll to top