Închide

Un singur Paște pentru toți creștinii! Un reputat intelectual conservator, cu gândul la milioanele de români care lucrează în diaspora

Avatar
Catolic Ortodox

Foto: https://insidethevatican.com/

Timp de citire: 2 minute
Profesorul Adrian Papahagi, unul dintre intelectualii publici conservatori din România, anunță că va solicita Bisericii Ortodoxe Române să calculeze Paștele după calendarul gregorian, pentru a ca Învierea Domnului să fie sărbătorită în același timp cu țările occidentale, favorizând astfel lucrătorii români din Vestul Europei. Calendarul gregorian este deja luat în calcul la stabilirea datei Crăciunului.„După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice.

Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu.

N-au decât să ne urmeze exemplul și grecii, bulgarii și ceilalți, dacă vor comuniune”, scrie Adrian Papahagi pe Facebook.

Cum se alege data Paștilor?

Data Paștilor este, conform primului conciliu de la Niceea, „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”. În vreme ce Biserica Romei și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, Bisericile Ortodoxe și Greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).

Deja Bisericile Catolică și Ortodoxă par a fi de acord să sărbătorească Paștele pentru cel puțin 5 ani împreună, temporar, începând cu anul aniversar 2025 când se împlinesc 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, până cel puțin în 2030. Bisericile par ar fi de acord pentru permanentizarea acestei decizii, cu o singură excepție, Biserica Ortodoxă Rusă, care se opune stabilirii unei date comune sărbătoririi Paștelui împreună cu creștinii apuseni.

scroll to top