Un studiu revoluționar susține că autismul sever poate fi inversat. Ce cred experții în domeniu?
Un studiu revoluționar care susține că autismul subiecților săi a fost inversat prin intervenții dietetice și terapeutice a fost criticat de grupuri de susținere și experți în această afecțiune neurodiversă ca fiind „profund insultător”, potrivit Euronews.
În ultimii ani, prevalența autismului și gradul de conștientizare din jurul acestuia au crescut semnificativ, ceea ce a condus la mai multe discuții despre neurodiversitate și includerea persoanelor cu autism în societate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ unul din 100 de copii din întreaga lume este diagnosticat cu tulburări din spectrul autist (TSA).
Acest lucru a dus la un accent tot mai mare pe acceptare și integrare, deoarece mulți experți recunosc autismul ca fiind o afecțiune pe tot parcursul vieții.
Cu toate acestea, un raport recent a contestat aceste noțiuni, oferind noi perspective cu privire la potențiala „inversare a simptomelor autismului” prin intermediul unui studiu care implică gemeni fraterni.
Studiul a utilizat o abordare personalizată axată pe modificarea stilului de viață și a mediului, împreună cu diverse intervenții clinice, pe două fete gemene, denumite în lucrare „Twin P” și „Twin L”.
Ambele fete au fost diagnosticate cu TSA de severitate de nivel 3 la aproximativ 20 de luni.
Potrivit raportului, gemenele prezentau simptome precum comunicare verbală și non-verbală limitată, comportamente repetitive, rigiditate în timpul tranzițiilor și probleme gastrointestinale.
Gemenii au fost apoi supuși unui program de doi ani de intervenții menite să reducă „sarcina alostatică totală”, care se referă la minimizarea impactului cumulativ al stresului cronic și al factorilor de mediu.
Unele dintre aceste intervenții au inclus modificări ale regimului alimentar, administrarea de suplimente, diferite terapii personalizate și modificări ale mediului de-a lungul analizei comportamentale aplicate (ABA) în primul an.
Constatările au fost publicate în Journal of Personalized Medicine.
Fetele au fost supuse unei diete fără gluten, fără cazeină, care era, de asemenea, săracă în zahăr și lipsită de orice coloranți artificiali și alimente ultraprocesate.
„S-a pus accent pe consumul de alimente organice, neprocesate, proaspăt preparate și gătite acasă, din surse locale, atunci când a fost posibil. Familia s-a consultat, de asemenea, cu un dietetician pentru îndrumare în legătură cu aceste intervenții dietetice”, se arată în studiu. „O serie de suplimente alimentare, inclusiv acizi grași omega-3, o multivitamină, vitamina D, carnitină, 5-metiltetrahidrofolat și remedii homeopatice bio-individualizate au fost luate de ambele fete. O combinație de analize și informații genomice au fost utilizate pentru a informa suplimentarea dietei”, a continuat acesta.
Ambele gemene s-au angajat, de asemenea, în terapia ocupațională, cu accent pe integrarea reflexelor motorii neuro-senzoriale, care este o tehnică despre care se crede că sprijină reglarea sistemului nervos, potrivit lucrării.
În plus, familia gemenelor a lucrat la reducerea substanțelor toxice din mediul înconjurător din casa în care locuiau gemenele prin îmbunătățirea calității aerului interior și minimizarea expunerii la potențiali factori de stres.
Lucrarea raportează că gemenele au înregistrat îmbunătățiri semnificative în termen de câteva luni de la punerea în aplicare a intervențiilor.
Acest lucru a fost observat prin reducerea scorurilor lor din Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC), scorurile geamănului P scăzând de la 76 la 32, o schimbare calificată drept „un fel de miracol” de către unul dintre pediatri, iar scorurile geamănului L scăzând de la 43 la 4.
Aceste îmbunătățiri au fost, de asemenea, susținute pe o perioadă de urmărire de șase luni.
„Deși sunt necesare studii prospective, acest caz oferă dovezi încurajatoare suplimentare privind inversarea TSA printr-o abordare personalizată, multidisciplinară, axată în principal pe abordarea factorilor de risc modificabili din mediu și din stilul de viață”, se arată în articol.
Insultă profundă
Studiul publicat s-a confruntat cu reacții negative din partea diferitelor grupuri de susținere a autismului și comunități online.
National Autistic Society, cu sediul în Regatul Unit, l-a descris ca fiind „profund insultător pentru cele peste 700 000 de persoane autiste din Regatul Unit”.
Într-o postare pe X, organizația a adăugat: „Acesta este un studiu de caz al unui singur set de gemeni care utilizează intervenții care sunt în sine discutabile. Nu există absolut nicio concluzie care să poată fi trasă din acest caz și a sugera contrariul este un jurnalism iresponsabil”.
Autismul este considerat în general o afecțiune pe viață care nu poate fi inversată, deși caracteristicile și trăsăturile sale se pot îmbunătăți prin diverse intervenții.
Utilizarea analizei comportamentale aplicate (ABA), care a fost inclusă în studiu, a fost, de asemenea, supusă dezbaterii.
Unii experți o consideră o abordare comportamentală notabilă care poate ajuta la tratarea simptomelor TSA.
Cu toate acestea, National Autistic Society observă că, deși ABA este unul dintre cele mai cercetate tratamente pentru autism, există „limitări și lacune semnificative în cercetare, în special în ceea ce privește efectele pe termen lung”.
Ei subliniază, de asemenea, că unele utilizări actuale ale ABA nu sunt „suficient de centrate pe persoană” și „prea intensive”.
Studiul continuă să se confrunte cu critici din partea comunităților online.
Un utilizator de pe X a scris: „Acest lucru nu ar putea fi mai rău. Oamenii de știință nu au „descoperit” nimic pe baza UNUI studiu de caz discutabil din punct de vedere etic”.
Mulți au criticat, de asemenea, studiul pentru că încurajează ideea că autismul este o boală care necesită tratament și un leac, un punct de vedere împotriva căruia pledează mulți oameni.
Potrivit unui raport al NHS, „a fi autist nu înseamnă că ai o boală sau o afecțiune. Înseamnă că creierul tău funcționează într-un mod diferit de al altor oameni”.
„Este ceva cu care te naști. Semnele de autism pot fi observate când ești foarte tânăr sau abia când ești mai în vârstă”.
Euronews Health a contactat autorul corespondent al lucrării pentru comentarii.