Un thailandez vrea să transforme penele de pui în hrană comestibilă

, ,
Autor:    -  
feather, ease, slightly
Fotografie de Sponchia pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În timpul studenției petrecute la Londra, cercetătorul thailandez Sorawut Kittibanthorn încerca să găsească noi tipuri de deșeuri pe care să le recicleze și să le dea noi întrebuințări. Atunci, i-a venit ideea de a se apleca asupra milioanelor de tone de pene de pui care sunt aruncate în fiecare an.

Întors acum în Thailanda, tânărul de 30 de ani caută fonduri pentru a-și continua cercetările în ceea ce privește cea mai bună variantă de a transforma componenta nutritivă din pene într-o pulbere, care poate fi transformată mai departe în componente bogate în proteine ale alimentelor comestibile pentru consumul uman.

“Penele de pui conțin proteine ​​și, dacă vom reuși să le transformăm în ceva care poate fi utilizat de alte persoane, aceasta va ajuta atât la producerea de hrană, cât și la reducerea deșeurilor”, a spus Sorawut pentru Reuters.

Într-adevăr, potențialul pare uriaș: Sorawut a calculat că aproximativ 2,3 milioane de tone de pene sunt aruncate în Europa în fiecare an.

Având în general un consum mai mare de păsări de curte, el crede că Asia ar putea produce cu până la 30% mai multe deșeuri din pene de pui care ar putea fi exploatate.

Sorawut a urmat cursurile unui masterat în știința materialelor viitorului la Londra, dar recunoaște că, de la ideea sa până la materializarea într-un produs viabil și comestibil, aceasta va trebui să treacă prin multe alte faze de cercetare și dezvoltare.

Totuși, produsele-prototip pe care le-a dezvoltat în cantități limitate, cu scop științific, printre care variante de chicken nuggets și un substitut de friptură, au primit recenzii pozitive de la unii consumatori.

”Textura este foarte complexă. Este un fel de mâncare despre care nu ți-ai imagina că ar putea fi făcut din pene de pui”, a spus food-blogger-ul Cholrapee Asvinvichit, după ce a primit o ”friptură” servită cu sos, piure de cartofi și o salată. ”Chiar mi-aș putea imagina mâncarea asta într-un restaurant cu stele Michelin sau la o experiență culinară exclusivistă.”

Hathairat Rimkeeree, profesor de științe alimentare la Universitatea Kasesart, a fost, de asemenea, plăcut surprins de rezultate: ”Cred că are potențialul de a deveni o sursă alternativă de hrană în viitor.”

Înlocuitorii de carne pe bază de plante au câștigat popularitate, pe măsură ce tot mai mulți oameni se îndreaptă spre diete vegane sau vegetariene, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la riscurile pentru sănătate cauzate de consumul de carne, bunăstarea animalelor și pericolele de mediu ale creșterii intensive a animalelor.

În timp ce alimentele pe bază de pene nu ar putea fi clasificate ca vegane sau vegetariene, Sorawut consideră că ar trebui să fie considerate ”alimente etice”.

”Am de gând să abordez mai întâi restaurantele care au drept țintă «zero deșeuri», pentru că, deși aceste feluri de mâncare sunt făcute din deșeuri de păsări de curte, este vorba despre un produs secundar de la animale pe care le consumăm în mod normal.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!