Închide

Unde-i găsiți pe habarniști?! Noul ministru al Economiei confundă salariul minim cu salariul mediu

Avatar
Radu Stefan Oprea Facebook

Foto: Facebook Radu Stefan Oprea

Timp de citire: 3 minute

Intrare cu stângul pe post pentru ministrul desemnat al Economiei. Salariul minim în România trebuie să ajungă la 1.000 de euro şi este posibil până la începutul anului 2025 -adică o dublare în mai puțin de un an și jumătate- conform declarațiilor lui Radu Oprea, făcute imediat după audierile din Parlament pentru funcţia de ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

“Aşa cum a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, salariul minim va fi de 500 de euro, în perioada imediat următoare. Salariul trebuie să ajungă la 1.000 euro şi să ştiţi că este posibil, până la începutul anului 2025. În anul 2024 lucrul acesta poate fi făcut. Au fost discuţii numeroase referitoare la salariul minim pe economie. Noi susţinem, ca Partid Social Democrat, creşterea acestuia, nu doar pentru faptul că există o Directivă europeană în acest sens. Ceea ce a arătat că într-adevăr am avut dreptate atunci când am susţinut creşterea salariului minim pe economie, dar atunci când am făcut acest lucru, în ciuda discuţiilor la nivel ideologic a celor de dreapta, că aceasta va ruina întreprinderile mici şi mijlocii din România şi că va fi un lanţ imens de falimente, experienţa, lucrul practic a arătat că, într-adevăr, creşterea salariului minim este o soluţie pentru a putea ţine în ţară forţa de muncă calificată. Lucrul acesta ştiu foarte bine şi antreprenorii din România”, a spus Oprea.

Ministrul desemnat pare să nu facă diferența între salariul minim și salariul mediu, jonglând habarnist cu sumele.

Întrebat despre certitudinea salariilor de 500 de euro, respectiv de 1.000 de euro, demnitarul a nuanțat declarația, pasând problema la… analiștii din minister.

“Cu certitudine sunt alte ministere care au în coordonare aceste cifre şi, sigur, economia, pe baza studiilor şi analizelor pe care le vom face. Aici cred că am fost într-o precaritate în ultima perioadă, neavând analize suficient de bune. În minister mă voi strădui să avem un astfel de departament de analiză”.

Radu Oprea a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, pentru propunerea de preluare a portofoliului la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Membrii acestor comisii au avizat nominalizarea lui Oprea cu 46 de voturi “pentru”, 20 “împotrivă” şi nicio abţinere.

Ciolacu vorbise despre salariul minim de 500 de euro și mediu de 1000 de euro

Marţi, premierul desemnat Marcel Ciolacu, a declarat, la finalul şedinţei Consiliul Politic Naţional al PSD, că viitorul guvern îşi propune să înfiinţeze mai multe locuri de muncă, dar şi mai bine plătite, astfel încât, la finalul mandatului, orice angajat să câştige “minimum 500 euro lunar, iar salariul mediu net să ajungă la 1.000 euro”.

“Lucrătorii români trebuie determinaţi prin măsuri să rămână în România. De aceea, vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici şi medii. Astăzi avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din Uniunea Europeană la salariile mici, de două ori mai mare decât în Germania. În plus, ştim cu toţii că o treime din salariaţii din România primesc acum salariu minimum de 3.000 lei brut, adică 1.900 lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele şi patronatele, vom creşte salariul minim pentru a reduce numărul salariaţilor cu normă întreagă aflaţi în sărăcie. Toţi cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un nivel de trai decent. La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câştige minimum 500 euro lunar, iar câştigul salariului mediu net să ajungă la 1.000 euro”,

a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.

scroll to top