Închide

Unde se deschide muzeul dedicat lui Edvard Munch, celebrul autor al “Țipătului”?

Avatar
Munch Tipatul

Edward Munch, Țipătul

Timp de citire: < 1 minut
Un muzeu dedicat artistului Edvard Munch a fost inaugurat vineri în Oslo, Norvegia, țara natală a artistului, iar piesa centrală a acestuia o reprezintă „Ţipătul”, una dintre cele mai recognoscibile imagini din artă, relatează news.ro, citând Reuters. Aici vor fi expuse mai multe versiuni ale emblematicei picturi inspirate de şederea artistului la Berlin în 1892, când norvegianul în vârstă de 28 de ani domina mişcarea simbolistă.

Între 1893 şi 1910, Munch a pictat „Ţipătul” de mai multe ori, folosind diverse tehnici, însă prezenta câte o versiune, pe rând, fiind foarte fragile, a spus directorul muzeului, Stein Olav Henrichsen.

De la moartea lui Munch, în 1944, imaginea a fost replicată de nenumărate ori în cultura pop, a ajuns pe tricouri şi chiar emoji.

„Oricine se poate vedea în acel personaj”, a spus curatorul muzeului, Trine Otte Bak Nielsen. „Nu este clar dacă este bărbat sau femeie şi este ceva legat de direcţie şi de culorile tari şi linii, toate sugerând figura şi peisajul ce fuzionează într-un simbol foarte puternic”.

Între motivele binecunoscute ale lui Munch se numără „Pubertate” şi „Madonna”, care datează din anii 1890. El a lucrat la periferia Oslo, începând din 1916, şi a sfârşit prin a-şi depozita două treimi dintre lucrări.

În testament, a lăsat totul moştenire oraşului, a spus Henrichsen.

„Îi era frică de ce i-ar putea face naziştii ca artist şi colecţiei lui”.

Pe lângă colecţia permanentă, muzeul va găzdui şi alte expoziţii şi activităţi.

Munch Museum Berit Roald Ntb 777x437
Noul muzeu Munch, deschis la Oslo în 22 octombrie. Foto: Norway Today
scroll to top