Închide

Ungaria mică, tot cu gândul la Ungaria Mare. Programul lui Orban “O națiune grijulie” a demarat

Avatar
Orban Viktor Sepsi Osk

Viktor Orban primește la Tusvanyos tricoul privilegiaților finanțărilor, cei de la Sepsi OSK, în admirația lui Laszlo Tokes și Zsolt Nemeth. Foto: foter.ro

Timp de citire: 2 minute
Ungaria nu se dezminte și, în ciuda crizei economice din țara vecină și a nemulțumirii maghiarilor privind degradarea constantă a nivelului de trai, Budapesta decide să pompeze bani în comunitățile maghiare care, odată, vor redeveni parte a Ungariei Mari. Solicitările de finanţare din cadrul programului “O naţiune grijulie” se pot depune deja, a anunţat Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale la Budapesta.

Oficialul ungar a explicat că anul acesta vor avea loc două apeluri pentru proiecte; în partea I a programului “O naţiune grijulie” Ungaria va sprijini funcţionarea şi dezvoltarea unor organizaţii, respectiv achiziţiile acestora de echipamente, bugetul total fiind de 1,5 miliarde de forinţi (3,98 de milioane de euro). Sprijinul care poate fi solicitat de către o organizaţie variază de la 300 000 de forinţi (800 de euro) la 5 milioane de forinţi (13 300 de euro).

În partea a II-a a programului “O naţiune grijulie”, organizaţiile pot solicita sprijin pentru realizarea unor programe şi evenimente, bugetul total fiind de 500 de milioane de forinţi (1,32 milioane de euro). Sprijinul care poate fi solicitat de către o organizaţie variază de la 300 000 de forinţi (800 de euro) la 5 milioane de forinţi (13 300 de euro).

În ambele cazuri, sprijinul este nerambursabil, a subliniat secretarul de stat.

Solicitările de finanţare pot fi depuse în subprogramele educaţionale, culturale, bisericeşti, sportive, de tineret, de cercetaşi şi comunitare, precum şi în subprograme dedicate diasporei maghiare.

Aplicaţiile pot fi depuse pe cale electronică, începând cu 4 mai şi până în 5 iunie, ora 14:00, pe interfaţa online a Sistemului Informatic al Politicilor Naţionale (Nir.bgazrt.hu).

Perioada de implementare a proiectelor se întinde de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2023, a relatat Potápi.

Árpád János Potápi a subliniat că se bazează pe fiecare membru al naţiunii maghiare, şi că fiecare membru al naţiunii maghiare poate conta pe Guvernul Ungariei.

scroll to top