Ungaria renunță la amenințarea cu veto și permite reînnoirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

,
Autor:    -  
parliament, budapest, hungary
Fotografie de niki_emmert pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

UE va putea să își reînnoiască sancțiunile sectoriale împotriva Rusiei după ce Ungaria a renunțat la amenințarea cu dreptul de veto, pe care o legase de probleme energetice, transmite Euronews.

Ungaria a renunțat la amenințarea cu dreptul de veto și a permis luni reînnoirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei pentru încă șase luni, punând capăt unei saga politice de scurtă durată care a pus Bruxelles-ul pe jar.

Progresul a fost realizat în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe, unde a fost prezentată o declarație privind „integritatea infrastructurii energetice” pentru a calma îngrijorările Budapestei, au declarat mai mulți diplomați pentru Euronews.

Prelungirea „va continua să priveze Moscova de venituri pentru a-și finanța războiul. Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le provoacă”,

a declarat Înaltul Reprezentant Kaja Kallas.

Sancțiunile sectoriale, care includ interdicții radicale privind petrolul, cărbunele, tehnologia, finanțele, bunurile de lux, transportul și radiodifuziunea, precum și înghețarea unor active în valoare de 210 miliarde EUR de la Banca Centrală a Rusiei, urmau să expire la 31 ianuarie dacă nu se ajungea la unanimitate.

În zilele premergătoare termenului crucial, Ungaria și-a intensificat retorica critică, susținând că învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA merită o regândire mai amplă a politicii blocului și a modului în care sancțiunile sunt reînnoite la fiecare șase luni.

Vinerea trecută, premierul Viktor Orbán a ridicat miza când a făcut o legătură directă cu un litigiu fără legătură pe care Ungaria și Slovacia îl au în prezent cu Ucraina cu privire la tranzitul de gaze rusești, pe care Kievul l-a încheiat la sfârșitul anului 2024.

„Ceea ce este închis acum, trebuie să fie redeschis din nou. Aceasta nu este o problemă pentru Ucraina, este o problemă pentru Europa, o problemă pentru Europa Centrală”,

a declarat Orbán într-un interviu radio.

„Dacă ucrainenii doresc ajutor, de exemplu sancționarea rușilor, atunci să redeschidem rutele de tranzit al gazelor și să permitem țărilor din Europa Centrală, inclusiv Ungariei, să primească gazul de care avem nevoie prin Ucraina”.

Diplomații de la Bruxelles au respins argumentul, denunțând diplomația „tranzacțională” a Ungariei, care a avut loc de mai multe ori de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, Ungaria nu a amenințat niciodată până acum că va deraia întregul regim de sancțiuni construit cu grijă prin 15 pachete diferite.

„Amenințările sunt luate în serios”,

a declarat vineri un diplomat după ce o reuniune a ambasadorilor UE nu a reușit să ofere o rezoluție.

La sfârșitul săptămânii, președintele Volodymyr Zelenskyy a oferit semne de compromis atunci când și-a exprimat deschiderea pentru a permite tranzitul gazului azer prin țara sa, lucru pe care îl exclusese anterior ca fiind un „joc” pe care Rusia l-ar putea ocoli cu ușurință.

„Există gaz, există rute de aprovizionare din Azerbaidjan. Cheia este să ai voința politică de a lucra pentru poporul tău, nu cu Moscova pentru un beneficiu obscur, așa cum fac unele figuri din Europa de Est”,

a declarat Zelenskyy sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă cu președintele moldovean Maia Sandu.

Ca țări fără ieșire la mare, Ungaria și Slovacia au făcut presiuni puternice pentru continuarea tranzitului prin Ucraina, fie că este vorba de gaz rusesc sau azer, avertizând că economiile lor naționale ar fi devastate de schimbarea bruscă a aprovizionării cu energie.

Comisia Europeană, care a aprobat tacit decizia lui Zelenskyy de a rezilia contractul pe termen lung cu Gazprom, insistă că impactul va fi limitat, deoarece UE este bine pregătită pentru tranziția de la combustibilii ruși.

În declarația prezentată luni miniștrilor afacerilor externe, Comisia și Înaltul Reprezentant descriu „integritatea infrastructurii energetice” drept o „chestiune de securitate a UE” pe care alte țări ar trebui să o „respecte”.

Textul neobligatoriu se referă la consultările cu Kievul cu privire la fluxurile de gaze și petrol. Acesta nu menționează Rusia sau Azerbaidjanul.

„Comisia este pregătită să continue discuțiile cu Ucraina privind aprovizionarea Europei prin sistemul de gazoducte din Ucraina, în conformitate cu obligațiile internaționale ale Ucrainei. În acest context, Comisia este pregătită să asocieze Ungaria în acest proces (împreună cu Slovacia)”,

se arată în declarație, conform Euronews.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a salutat angajamentul Comisiei de a se angaja în discuții suplimentare cu Ucraina.

„Ungaria a primit garanțiile pe care le-a solicitat cu privire la securitatea energetică a țării noastre”,

a declarat Szijjártó.

În timp ce această dispută cu Budapesta s-a încheiat, o alta ar putea fi pe cale să înceapă: Bruxelles-ul pregătește deja un al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu scopul de a le aproba înainte de cea de-a treia aniversare a războiului, la sfârșitul lunii februarie. Unanimitatea va fi necesară.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!