Închide

Ungaria și China vor primi de la Gazprom cantităţi suplimentare de gaze

Avatar
Gas stove

Fotografie de Magda Ehlers pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Concernul rus Gazprom va furniza la iarnă cantităţi suplimentare de gaze Ungariei şi Chinei, a anunţat duminică preşedintele – director general Alexei Miller, conform agenţiei TASS preluate de Reuters.

Miller l-a însoţit săptămâna trecută pe preşedintele rus Vladimir Putin în vizita acestuia în China.

Gazprom încearcă să compenseze pierderea pieţelor europene după invazia rusă în Ucraina, inclusiv din cauza exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Miller a afirmat într-un interviu televizat că livrările suplimentare ale Gazprom către Ungaria se ridică la 1,3 miliarde de metri cubi de gaze. China urmează să primească încă 600 de milioane de metri cubi peste obligaţiile contractuale.

Premierul ungar Viktor Orban este singurul lider din Uniunea Europeană care şi-a păstrat relaţiile amicale cu Putin în timpul războiului din Ucraina. Marţi, când s-au întâlnit la Beijing, Orban i-a spus preşedintelui că Ungaria – care este şi membră a NATO – nu a dorit niciodată să se opună Rusiei şi încearcă să menţină contactele bilaterale. Reuters reaminteşte că Budapesta este considerată o oponentă importantă a începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană; decizia în acest sens ar putea fi luată în decembrie, dar necesită acordul unanim al celor 27 de state membre ale Uniunii.

scroll to top