Închide

Mai puțin de 20% din carnea de porc consumată în țară provine din România

Avatar
Porc Crop Kaufland

Foto: Kaufland

Timp de citire: 4 minute

Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru români multă carne de porc mâncată între Ignat, 21 decembrie, și Bobotează, 6 ianuarie. De la cârnați, la piftie și friptură. În ultimii ani, din ce în ce mai puțină provine de la porci crescuți în România. Importurile sunt baza.

2,8 milioane de porci sunt crescuți în 2023 în fermele din România. În 2016, erau 4,3 milioane. Încet-încet, am ajuns ca, din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de fiecare dintre noi, doar maximum 7 kilograme să provină de la animale crescute în România. transmite Europa Liberă..

Iar anul acesta de Crăciun, doar un kilogram din zece de preparate din carne de porc va veni din animale crescute în România, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Ar fi un minim istoric, afirmă el.

„Dacă la finalul anului trecut și începutul anului în curs puteam aprecia că, din datele pe care le avem de producători și de la Institutul Național de Statistică, undeva aproape de 20% din carnea consumată în România mai provine din ferme autohtone, anul acesta situația e cam la fel. Dacă va fi tot 20% sau va scădea spre 10% va depinde și de câți porci vor ieși din gospodăriile individuale”, estimează Ladoși.

Institutul Național de Statistică (INS) calcula anul trecut că, în medie, consumul anual de carne de porc pentru un român a crescut cu cinci kilograme în ultimul deceniu. În același timp, mâncăm din ce în ce mai puțină carne autohtonă și din ce în ce mai multă din import, conform studiilor patronatelor.

Și puțini, și scumpi

Limitarea producției interne și creșterile prețurilor alimentelor fac ca un kilogram de carne de porc să coste deja- în luna octombrie 2023 – dublu față de decembrie 2021. În luna decembrie prețul este cel mai ridicat din timpul unui an.

„Nu pot estima acum până unde va ajunge prețul în decembrie. Cu trei săptămâni înainte de Crăciun prețurile cresc, dar nu neapărat din vina fermelor comerciale, a producătorilor. Pot fi prețuri mai mari sau pot fi cele de acum”, a mai spus Ladoși.

Crescătorii spun că acum prețul porcului pornește de la 15 lei pe kilogram până la 20 de lei în viu și este între 25 și 35 de lei pe kilogram la carcasă.

Un kilogram de carcasă de porc în viu costa anul trecut, de Crăciun, între 17 și 21 de lei. În 2021, tot în apropierea sărbătorilor de iarnă, tarifele erau de 10-11 lei pentru fiecare kilogram.

Importuri de aproape un miliard de euro

Deficitul comercial la finele anului 2022 între carnea de porc importată și cea exportată era de 830 de milioane de euro, așa cum reiese din datele INS. Pentru acest an s-ar putea apropia de un miliard, conform unor estimări ale patronatelor fermierilor.

Din 2017, România nu mai exportă carne de porc. A fost anul în care s-au înregistrat primele cazuri de pestă porcină africană și ultimul an în care România a exportat 20.000 de tone de carne de porc.

De atunci și până acum, România este campioana neoficială a pestei porcine africane printre statele membre în Uniunea Europeană. În România se înregistrează anual sute de focare. Asta face ca exporturile să fie blocate. Statele membre UE, dar nu numai, refuză să cumpere carne de porc din țări în care există focare de pestă porcină africană.

„Mai toți europenii au stăpânit pesta porcină. Noi n-am reușit pentru că, deși avem legislație, aceasta nu se respectă. România este într-o situație atipică din cauza creșterii tradiționale a porcilor în gospodării, porcii din curțile populației. Efectivele sunt foarte greu de controlat, iar autoritățile nu au curaj să intervină dur pentru că se pierde sprijinul politic al micilor fermieri”, a explicat Sorin Minea, președintele patronatului Romalimenta.

Marii fermieri nu mai au curaj să investească

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 1.685.720 de porci afectați de boală. Au fost și 7.269 de cazuri la mistreți, conform datelor oferite de Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Numărul animalelor sacrificate controlat este egal cu producția anuală a fermelor profesioniste din acest an.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, au explicat într-un răspuns scris reprezentanții ANSVSA.

Cu toate acestea, fermierii români ar putea face profit doar din cererea internă. Din păcate, cazurile foarte dese de pestă porcină, înregistrate chiar în cele mai mari și sigure ferme, îi fac pe crescători să investească mai puțin în mărirea producției.

„Cine credeți că mai are curaj în această situație să crească producția? Asta înseamnă risc mai mare să pierzi totul. Fermierii mari cresc acum doar cât să supraviețuiască, să-și acopere cheltuielile”, recunoaște Ladoși.

„Am impus cele mai dure măsuri de securitate și, cu toate acestea, am avut pestă porcină. Am reușit să-mi revin. Am ajuns acum să mă tem și de o infestare provocată pentru că dacă mai pătrunde pesta porcină în fermă îmi va fi și mai greu să-mi revin”, explică Dumitru Muscă, unul dintre cei mai importanți fermieri din vestul României.

Declarațiile lui Muscă se regăsesc și în datele statistice privind numărul de porci crescuți în România:

  • 2023 – 2,8 milioane ;
  • 2022 – 3,3 milioane ;
  • 2021 – 3,6 milioane ;
  • 2016 – 4,2 milioane .

În acest an, în gospodăriile populației, 398.269 la număr, România crește circa 1,25 milioane de porci. În cele 361 de ferme se cresc 1,6 milioane de porci, potrivit ANSVSA.

Citește mai multe AICI.

scroll to top