Închide

Ungurii de la OTP Bank au finalizat achiziția unei bănci din Uzbekistan

Avatar
Ipoteka New Big

Foto: https://www.ipotekabank.uz/

Timp de citire: 2 minute
OTP Bank este proprietarul majoritar al Ipoteka Bank, ca mărime cel de-al cincilea furnizor de servicii financiare din Uzbekistan, şi devine astfel prima bancă străină care participă la privatizarea sectorului bancar uzbec, se arată în comunicatul remis, marţi, de OTP Bank, agenţiei ungare de presă MTI.

Potrivit documentului, OTP Bank a cumpărat 75% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei şi Finanţelor din Uzbekistan, iar într-o a doua etapă, în termen de trei ani, va achiziţiona şi restul de 25%.

Tranzacţia deschide un nou capitol în istoria grupului financiar din Ungaria, Uzbekistanul fiind prima ţară din Asia Centrală în care îşi vor începe activitatea.

Sándor Csányi, Preşedinte director general al OTP Bank, a declarat, potrivit comunicatului, că reformele politice şi economice implementate în această ţară arată un angajament exemplar pentru dezvoltarea unei economii de piaţă din ce în ce mai deschisă şi competitivă.

Experienţa locală a Ipoteka Bank şi cunoştinţele acumulate de OTP Group prin cele 23 de achiziţii în 11 ţări va consolida şi mai mult poziţia remarcabilă a băncii, a menţionat acesta.

Sherzod Kudbiev, ministrul Economiei şi Finanţelor din Republica Uzbekistan, a declarat, potrivit comunicatului, că intrarea pe piaţa locală a unei mari bănci străine precum OTP Bank va contribui la consolidarea concurenţei, la îmbunătăţirea standardelor de guvernanţă corporativă şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor bancare.

Ca mărime, Ipoteka Bank este a cincea bancă din Uzbekistan din punct de vedere al activelor totale, cu o cotă de piaţă de 7,6% şi aproximativ 1,5 milioane de clienţi.

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă de prezentare a raportului pe primul trimestru al grupului OTP, László Bencsik, director general adjunct, a declarat că Ipoteka Bank este lider de piaţă în domeniul creditelor ipotecare şi a avut anul trecut un rezultat de aproximativ 100 de milioane de dolari. Conducerea se aşteaptă ca impactul pozitiv unic după impozitare al consolidării Ipoteka Bank să depăşească 200 de milioane de euro, a precizat acesta, la momentul respectiv.

Acţiunile OTP se tranzacţionează în categoria premium pe Bursa de Valori din Budapesta. Luni, valoarea unei acţiuni a fost de 11 900 de forinţi (32,08 euro), maximul de anul trecut a fost de 11 930 de forinţi (32,15 euro), iar minimul de 7 738 de forinţi (20,86 euro).

scroll to top