Închide

Unii analiști sunt de părere că prețul aurului va depăși maximele istorice în 2024

Avatar
Three gold bars against dark background

Fotografie de Michael Steinberg pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Prețul aurului este pe cale să atingă maxime istorice în 2024, pe fondul reducerii ratelor dobânzilor și al temerilor de recesiune iminente, care îi sporesc rolul de activ de refugiu sigur, potrivit CNBC.

Prețul aurului la vedere a atins un maxim intraday record de 2.072,5 dolari pe 7 august 2020, potrivit datelor Refinitiv. Analiștii care au vorbit cu CNBC spun că ar putea depăși acest nivel și să atingă un nou record.

“Văd că aurul va trece peste 2.100 de dolari la sfârșitul anului 2023, începutul anului 2024 ca nivel de tranzacționare”, a declarat directorul general și șeful global al strategiei privind materiile prime de la TD Securities, Bart Melek, atribuindu-și optimismul unei potențiale pauze în ciclul de înăsprire al Rezervei Federale americane. “Sunt pozitiv în ceea ce privește aurul, deoarece cred că Fed va înclina politica de la actualul său mod restrictiv. Cred că acest lucru se va întâmpla înainte ca ținta de inflație de 2% să fie atinsă”, a declarat Melek pentru CNBC într-un e-mail.

Aurul la vedere a fost tranzacționat ultima dată la 1.912,26 dolari pe uncie.

Fed a început seria constantă de majorări ale ratelor în martie 2022, în timp ce inflația urca la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. În mai puțin de doi ani, aceasta a crescut costurile de împrumut la o valoare cuprinsă între 5,25% și 5,5%.

Aurul a depășit majoritatea celorlalte clase majore de active în ultimele 12 luni, a scris Melek într-un raport recent, atribuind acest lucru capacității metalului galben de a rezista la creșterea ratelor dobânzilor și valorii sale ca un pariu sigur împotriva inflației.

Temerile legate de recesiune

Unii analiști sunt deosebit de optimiști în ceea ce privește aurul și au cerut o țintă de 2.500 de dolari până la sfârșitul anului viitor – adică cu peste 26% mai mult decât nivelurile actuale.

“Ținta mea este de 2.500 de dolari până la sfârșitul anului 2024… O mare parte din acest lucru are legătură cu faptul că forțele recesioniste ar putea să se instaleze începând cu sfârșitul acestui an și să câștige amploare în 2024”, a declarat David Neuhauser, fondatorul Livermore Partners. “2024 este momentul în care văd aurul izbucnind și atingând noi maxime și chiar mai mult.”

Neuhauser a declarat că se așteaptă ca stagflația să persiste în economia globală în următorii ani, pe măsură ce inflația scade la un nivel cuprins între 3% și 5%.

scroll to top