Închide

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fabricat componente pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene

Avatar
Image 2022 06 24 25640770 41 Logo Esa Agentia Spatiala Europeana

Foto: ESA

Timp de citire: < 1 minut

Reuşită de excepţie a cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Aceștia au fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, componente pentru motoarele electrice pentru navete ale Agenţiei Spaţiale Europene, ESA. Demersul nu a fost lipsit de provocări, dar în curând elementele produse la Cluj vor ajunge în spaţiul cosmic, transmite TVR.

Piesele destinate navetelor spațiale europene, unele din aliaj de titan, au fost realizate cu ajutorul unei imprimante 3D prin topire selectivă cu laser.

Doar imprimanta 3D folosită costă costă jumătate de milion de euro, iar un kilogram din pulberea specială utilizată depăşeşte 400 de euro. Componentele rezultate trebuie să fie uşoare şi rezistente.

Cercetătorii români testează pentru Agenția Spațială Europeană și utilizarea unor materiale noi, mai uşoare, pe baza unor aliaje de aluminiu, siliciu şi magneziu, care să intre în componenţa echipamentelor care ajung în spaţiu.

Cercetările au durat patru luni, iar densitatea materialului nou rezultat a reprezentat cea mai mare provocare.

În curând, la Universitatea Tehnică din Cluj va fi produs și un oţel cu proprietăţi magnetice speciale, pentru motoarelor electrice de pe navele spaţiale.

scroll to top