Închide

UNSAR: Despăgubirile plătite pentru locuinţele afectate de incendii au fost de peste 43,3 mil. lei

Avatar
calculator, calculation, insurance

Fotografie de Edar pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România au plătit anul trecut despăgubiri de peste 43,3 milioane lei doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuinţelor, cu peste 69% mai mult faţă de 2021, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.

De asemenea, numărul dosarelor de daună despăgubite, ca urmare a producerii riscului de incendiu, a înregistrat la rândul său o creştere de 74% faţă de 2021, ajungând la 1.539 de cazuri – care reprezintă circa 6% din numărul total de dosare achitate anul trecut în baza asigurărilor facultative de locuinţe. Practic, 4 din cele 73 de dosare de daună achitate zilnic de companiile membre UNSAR în baza asigurărilor facultative de locuinţe sunt generate de producerea unor incendii care afectează locuinţele, se menţionează într-un comunicat al UNSAR.

“Impactul acestor daune, atât asupra locuinţei, cât şi asupra bugetului unei familii, este unul foarte important. Sunt oameni care riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului. De aceea, dorim să venim în sprijinul proprietarilor de locuinţe cu informaţii utile despre soluţiile de protecţie financiară pe care le pot accesa”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

În medie, 19 incendii afectează în fiecare zi locuinţele din România. În plus faţă de soluţiile de prevenţie, este important ca oamenii să se informeze mai bine legat de cum se pot proteja financiar de consecinţele producerii acestor riscuri, prin intermediul unei asigurări facultative. Aceasta se poate încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD, care acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. În schimb, printr-o asigurare facultativă, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală şi pentru mult mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism, etc.).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

scroll to top