Închide

Carrefour concurează METRO? Francezii cred că au găsit arma contra crizei costului vieții

Avatar
Atacadao Brazilia

Magazin Atacadao din Brazilia, concept cash&carry de mare succes, pentru firme ;i persoane fizice, ]n Brazilia. Foto: EUROMONITOR INTERNATIONAL/Forbes.com

Timp de citire: 2 minute

Francezii de la Carrefour cred că au găsit arma împotriva crizei costului vieții: lanțul brazilian de magazine cash&carry Atacadão. Primele magazine din Franța ar fi trebuit să se deschidă destul de curând, dar implementarea se dovedește a fi o adevărată luptă.

Primul magazin francez al Atacadão nu se va deschide în toamnă, ci mai degrabă iarna viitoare. Acesta este un eșec pentru Carrefour, care dorește să aducă conceptul brazilian în Franța, deoarece lanțul de reduceri ar fi o puternică “armă anticriză”. În plus, însă, noul venit întâmpină și rezistență locală.

Într-adevăr, Atacadão este un tip special de magazin: ca o formulă cash-and-carry, cu o gamă mai limitată (7.000 de referințe) și prețuri mici. Se spune că formula este cu 10 până la 15 % mai ieftină decât un hipermarket clasic.

Discounterul se remarcă prin vânzări de loturi și prețuri de gros – chiar și pentru persoane fizice, în timp ce spațiile masive cu rafturi de șase metri înălțime sunt, de asemenea, tipice, relatează Retail Detail.

Protest în avans

Planul este de a transforma mai multe hipermarketuri în Atacadão, de preferință în locații în care puterea de cumpărare este limitată. Despre două locații se zvonește că ar fi în regiunea Ile-de-France (lângă Paris). Deși Carrefour neagă că ar fi depus deja cereri concrete, primarul uneia dintre aceste municipalități (Sevran) își exprimă deja îngrijorarea cu privire la aceste planuri. Primarul se teme că se vor pierde locuri de muncă și că va apărea o nouă concurență.

Cele 321 de magazine din Atacadão reprezintă aproape 70 % din vânzările Carrefour și 80 % din profitabilitatea sa în Brazilia. Anul trecut, s-au deschis 58 de magazine suplimentare, dar directorul general Alexandre Bompard vizează deja încă 150 de magazine pentru a ridica totalul la 470. Directorul general admite că trecerea în Franța este un pariu, dar unul pe care retailerul îl datorează clienților săi “pentru că este probabil cea mai bună soluție anticriză”.

scroll to top