Închide

UNSAR: Un cutremur similar celui din martie 1977 ar lăsa sute de mii de oameni pe drumuri și ar crea pagube de zeci de miliarde de euro

Avatar
Bucharest Earthquake

Sursa foto: Inyourpocket.com.

Timp de citire: 2 minute

 În 4 martie se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România. UNSAR transmite un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care le-ar avea în România un cutremur similar celui din 1977.

Cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, acesta a avut efecte devastatoare la nivel național: peste 1.570 de oameni și-au pierdut viața, circa 11.300 au fost răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro și sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuințe, arată datele Băncii Mondiale.

Cutremurele din ultima perioadă care au afectat județele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar și Capitala, demonstrează cât de vulnerabili continuăm să fim. În urma acestor evenimente, până la finalul lunii februarie, au fost deja deschise peste 1.000 de dosare de daună, în baza polițelor de asigurare obligatorii și facultative pentru locuințe. Sunt cifre care arată rolul fundamental al unei asigurări în astfel de situații, pentru creșterea gradului de reziliență și de protecție financiară a populației.

De altfel, România rămâne una dintre țările europene cu un grad ridicat de risc seismic. Spre exemplu, între 2013 și 2022, asigurătorii Membri ai UNSAR au despăgubit 1.664 dosare de daună – doar ca urmare a cutremurelor. Sprijinul financiar a depășit 4,3 milioane de lei. Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despăgubite în baza polițelor de asigurare pentru locuințe, iar diferența în baza asigurărilor dedicate companiilor. În același timp, valoarea medie a unui dosar de daună a crescut semnificativ, triplându-se în 2022, comparativ cu 2015 (chiar dacă în 2015 au fost despăgubite 693 dosare de daună, iar anul trecut 98). Așadar, încheierea unei polițe de asigurare va face mereu diferența în cazul producerii unui eveniment neprevăzut.

“Este important să învățăm din lecțiile trecutului pentru a fi mai bine pregătiți în fața viitorului, indiferent ce ne rezervă acesta. Asigurarea pentru locuințe reprezintă o plasă importantă de siguranță pentru noi toți, iar industria de asigurări are capacitatea de a prelua aceste riscuri, continuând să fie aproape de cei care au cea mai mare nevoie de sprijin financiar”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

scroll to top