Închide

Urmând modelul polonez și maghiar, banca centrală a Cehiei a început ciclul de relaxare monetară

Avatar
Budova 2019 05 Dsc05981

Clădirea Băncii Naționale a Cehiei. Sursa foto: ČNB.

Timp de citire: < 1 minut

Banca Naţională a Cehiei (ČNB) a decis joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale), până la 6,75%, în încercarea de a sprijini creşterea economiei. Decizia bancherilor centrali de la Praga a fost una aşteptată de analişti, transmite agenția Reuters.

Între iunie 2021 și iunie 2022, Banca Cehiei a majorat costurile de împrumut cu 675 puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din 1999, în condiţiile în care guvernatorii băncilor centrale din CEE au înăsprit semnificativ politica monetară pentru a contracara inflaţia de peste două cifre.

De la mijlocul anului trecut, sub conducerea proaspăt numitului guvernator Aleš Michl, rata dobânzii a fost menţinută la 7%. ČNB a menţinut abordarea prudentă, chiar dacă băncile centrale din Ungaria şi Polonia au început deja ciclul de relaxare al politicii monetare, îndeosebi din rațiuni de politică internă.

Rata inflaţiei în Cehia a urcat la 18% în septembrie 2022 şi a scăzut până la 7,3% în noiembrie 2023, dar încă este mult peste ţinta ČNB de 2%. Instituţia se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă la 3% la începutul anului viitor, apoi să se apropie de ţinta de 2%.

Economia cehă s-a contractat în ritm anual cu 0,7% în trimestrul trei din 2023 şi cu 0,5% faţă de precedentele trei luni. ČNB se aşteaptă la un declin al economiei de 0,4% anul acesta şi la o creştere de 1,2% anul viitor.

scroll to top