Închide

Va deschide Ankara robinetul cu migranți? Erdoğan: “Turcia nu mai așteaptă nimic de la UE”

Avatar
migration, flee, war

Fotografie de TRASMO pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat duminică un avertisment atât la adresa “teroriştilor” cât şi a Uniunii Europene, care face Turcia “să aştepte de 40 de ani”, declaraţie venită la câteva ore după un atentat sinucigaş comis la Ankara şi în urma unei hotărâri a CEDO care “este ultima picătură care a umplut paharul”, relatează Agerpres, citând AFP.

“Turcia nu mai aşteaptă nimic din partea Uniunii Europene, care ne face să aşteptăm la uşa ei de 40 de ani”,

a spus şeful statului turc în şedinţa de deschidere a noii sesiuni parlamentare, adăugând că nu va “tolera noi exigenţe sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei la UE, un proces în prezent blocat.

“Dacă ei nu renunţă la unele nedreptăţi, cum ar fi impunerea vizelor, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează greşelile (…), vor pierde complet dreptul de a exprima aşteptări politice, sociale, economice sau militare din partea noastră”,

a avertizat Erdogan.

“Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului de aderare (a Turciei), care există doar pe hârtie, atunci aceasta va fi decizia lor”,

a completat preşedintele turc.

Manifestarea sa furie pare să fie provocată de o decizie de săptămâna aceasta a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Turcia pentru o sentinţă în care un bărbat a fost condamnat pentru apartenenţă la o organizaţie armată doar pe baza utilizării aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock, aplicaţie considerată de guvernul turc un instrument privilegiat de comunicare al autorilor loviturii de stat eşuate din 2016.

“Decizia CEDO este ultima picătură care a umplut paharul”,

a adăugat de altfel Erdogan în masajul său virulent la adresa UE, deşi CEDO este o instituţie afiliată Consiliului Europei, fără legătură cu instituţiile UE.

“Membrii organizaţiei teroriste şi partizanii lor care sunt încurajaţi de această decizie să nu-şi facă speranţe în zadar! Această decizie nu le va da nicio uşurare sceleraţilor membri ai FETO”,

a promis Erdogan, făcând referire al organizaţia clericului Fetullah Gulen, refugiat în SUA şi considerat de Ankara autorul tentativei de lovitură de stat din 2016.

“Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”,

a insistat preşedintele turc.

Intervenţia sa a venit la câteva ore după un atentat sinucigaş asupra sediului poliţiei din Ankara şi Ministerului de Interne, instituţii aflate în aceeaşi clădire. Potrivit autorităţilor, cei doi atacatori au murit, unul detonându-şi încărcatura explozivă, iar celălalt a fost împuşcat de poliţie, şi doi poliţişti sunt răniţi.

Milioane de sirieni, în centre de refugiați din Turcia

Peste patru milioane de sirieni au fugit de război și persecuție și au devenit refugiați în țările învecinate, ceea ce face din conflictul din Siria cea mai mare criză a UNHCR pentru refugiați din ultimii 25 ani.

Ultimele cifre de la UNHCR transmise în 9 iulie au comunicat un număr total de refugiați din Siria de peste 4.013.000 oameni, din care peste 2 milioane se află în centre de refugiu din Turcia.

Ankara a mai folosit și în 2015 criza migranților drept mijloc de șantaj la adresa Uniunii Europene.

scroll to top