Închide

Slovacii au uitat de tancurile sovietice din 1968, așa că Fico preia puterea și îi mângâie pe ruși

Avatar
Primavara De La Praga

Invazia sovietică din Cehoslovacia, august 1968. Foto: picture-alliance/dpa/CTK/L. Hajsky

Timp de citire: 2 minute

Fostul premier Robert Fico, al cărui Partid Smer a obţinut o victorie în alegerile parlamentare sâmbătă, anunţă că va face totul pentru ca între Rusia şi Ucraina să înceapă negocieri de pace cât mai rapid posibil, relatează CNN. Este exact poziția dorită de Rusia, care ocupă acum prin invazia neprovocată circa un sfert din teritoriul Ucrainei.

Fico nu a obţinut suficiente voturi pentru a guverna singur, însă are şanse să se întoarcă la şefia Guvernului cu sprijinul unei coaliţii.

Fico este considerat un prorus, iar anunţul său cu privire la negocieri de pace riscă să înfurie Ucraina, care nu vrea să negocieze sau să cedeze teritorii Rusiei.

”Mă voi limita la o singură frază. Slovacia şi slovacii au probleme mai mari decât Ucraina”,

a răspuns el, întrebat care este poziţia sa faţă de această ţară invadată de Rusia.

”Ucraina este o tragedie uriaşă pentru toată lumea. Dacă Smer este invitat să formeze un guvern, eu voi face totul, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), pentru ca negocieri de pace să înceapă cât mai curând posibil”,

a declarat el.

”Şi mai multe omoruri nu vor ajuta pe nimeni. Ne cunoaşteţi opinia. Eu mi-aş petrece mai degrabă zece ani negociind pacea şi compromisuri decât să las oamenii să se omoare între ei timp de zece ani şi să ajungă acolo unde suntem noi azi. Nu ne schimbăm poziţia de partid al păcii”,

a subliniat el, raliindu-se poziției Ungariei, un alt stat est-european care propagă teoria dorită de Rusia de a negocia imediat încetarea războiului de la situația faptică actuală, în care Rusia a ocupat un sfert din Ucraina.

Partidul Smer-SD (populist) al fostului premier Robert Fico – care se opune ajutării Ucrainei – a obţinut o victorie în alegerile legislative de sâmbătă, în Slovacia, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO cu 5,4 milioane de locuitori, un scrutin considerat determinant în rămânerea ţării într-o direcţie prooccidentală sau într-un viraj şi mai puternic către Rusia.

scroll to top