Închide

Valentin vs. Dragobete | Ce cred românii despre campaniile publicitare din ”luna iubirii”?

Avatar
flamingo, valentine, heart

Fotografie de stux pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Luna februarie este un prilej pentru branduri de a-și promova produsele sau serviciile cu diverse promoții de sărbătoare, fie că e vorba despre Valentine’s Day, fie că e vorba despre Dragobete. Compania de cercetare de piață Reveal Marketing Research a derulat un studiu care a analizat impactul campaniilor publicitare derulate în această perioadă asupra publicului român.

Doar 27% dintre respondenți spun că au văzut reclame cu promoții de Valentine’s Day, iar peste jumătate (54%) declară contrariul.

Dintre cei care au văzut astfel de reclame în această perioadă, majoritatea (55%) declară că le-au văzut în mediul online, iar 45% menționează canalele TV. Reclamele stradale cu ocazia Valentine’s Day au fost mai puțin menționate de respondenți – doar 7% dintre ei spun că le-au remarcat. Promoțiile văzute în magazine cu ocazia acestei sărbători au fost menționate de 24% dintre români.

Românii (spun că) preferă Dragobetele

Rugați să aleagă între sărbătorile din luna iubirii, românii au preferat Dragobetele, în detrimentul Valentine’s Day. 38% dintre respondenți au ales sărbătoarea românească, comparativ cu doar 16% care înclină spre Valentine’s Day.

Totuși, 28% dintre români nu fac diferențe și au declarat că preferă ambele variante în egală măsură.

Mai puțin de o treime dintre români se recunoaște influențat de campaniile de Valentine’s Day / Dragobete

Doar 26% dintre români declară că brandurile care au promoții cu ocazia Valentine’s Day i-ar determina să achiziționeze produsul sau serviciul respectiv, pe când 54% dintre respondenți spun că nu i-ar influența acest lucru – ei spun că ar cumpără acel brand, indiferent de promoții.

Rezultatele sunt relativ similare și în cazul brandurilor care apelează la reclame cu ocazia sărbătorii de Dragobete. 30% dintre români spun că o astfel de reclamă i-ar convinge mai degrabă să cumpere, comparativ cu 56% care ar rămâne pasivi.

Chiar dacă nu influențează decizia de cumpărare a consumatorilor, reclamele și promoțiile îmbunătățesc imaginea brandurilor.

Procentele sunt similare în cazul celor două sărbători, astfel încât, aproximativ 58% dintre români consideră că promoțiile sau campaniile brandurilor cu ocazia Valentine’s Day sau Dragobete le îmbunătățesc imaginea. Un procent de doar 5% consideră că aceste campanii au un efect negativ asupra imaginii brandului.

Pe de altă parte, 37% dintre respondenți sunt pasivi și declară că aceste promoții nu au niciun efect asupra brandului.

Cele mai potrivite cadouri din luna iubirii

  • Obiectele decorative/florile – menționate că fiind potrivite de 69% dintre români
  • Accesorii/bijuterii – menționate că fiind potrivite de 61% dintre români
  • Cosmetice/machiaj/parfumuri – considerate potrivite de 59% dintre români
  • Haine/încălțăminte – considerate potrivite de 45% dintre români

Precizări metodologice

Cercetarea a utilizat metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview); au fost derulate 1011 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, în perioada 8-11 februarie 2021. Eroarea de eșantionare: +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

scroll to top