Valentine’s Day în Europa: De la brânză în formă de inimă la povești de dragoste cu lei

, ,
Autor:    -  
ai generated, chocolate, hearts, decoration, sugar, valentine's day, gift
Fotografie de Seidenperle pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

O mare parte din Europa sărbătorește dragostea de Ziua Îndrăgostiților printr-o varietate de tradiții pline de viață, potrivit Euronews.

În Napoli, coarnele roșii – un simbol napolitan iconic al prosperității, dragostei și norocului – sunt preferate florilor și ciocolatei.

În orașul italian Napoli, romanticii înrăiți preferă să le trimită celor dragi coarne roșii în loc de flori și ciocolată, mai previzibile. Aceste pandantive vibrante, cunoscute sub numele de „cornicelli”, sunt adânc înrădăcinate în cultura locală și se crede că aduc prosperitate, dragoste și noroc destinatarului.

Originile „cornicelli”i se regăsesc în mitologia antică greacă și romană. Forma și culoarea sa vibrantă simbolizează fertilitatea și protecția, făcând referire la Priapus, zeul fertilității masculine.

Ciocolată și brânză

Pentru unii, romantismul poate părea ieftin, mai ales în nordul Franței, unde o brânză în formă de inimă este modul perfect de a spune „Je t’aime”.

Orașul Neufchâtel-en-Bray din Normandia este renumit pentru o delicatesă deosebit de specială – o brânză moale în formă de inimă. Datând de peste o mie de ani, brânza Neufchâtel în formă de inimă a devenit un simbol al iubirii și al meșteșugului cunoscut în întreaga lume.

„Legenda spune că, de sărbătoarea Sfântului Valentin, tinerele lăptărese din Pays de Bray ofereau aceste brânzeturi în formă de inimă, de Ziua Îndrăgostiților, celor care le furaseră inima”,

explică François Olivier, un brânzar local din Rouen.

Pe de altă parte, belgienii preferă să rămână la cadoul mai tradițional, ciocolata, pentru care sunt renumiți în întreaga lume.

Cu toate acestea, având în vedere că prețul boabelor de cacao a atins niveluri record pe piața materiilor prime, iubitul cadou de ciocolată a devenit un gest mai costisitor ca niciodată. Ceea ce a fost cândva o dovadă de afecțiune dulce și accesibilă este acum un angajament financiar mai semnificativ, reflectând costurile în creștere ale acestui cadou.

„Recoltele au fost mai puțin bune decât de obicei. În al doilea rând, unele dintre câmpurile prelucrate în Coasta de Fildeș și Ghana sunt puțin mai vechi și, prin urmare, produc mai puțin decât de obicei. În al treilea rând, există multe speculații. Rezultatul este un preț extrem de ridicat al cacauei”,

a declarat Philippe de Selliers, CEO al Leonidas și președinte al Choprabisco.

Dar mulți ciocolatieri cred că deliciul zaharos este sacru pentru belgienii dispuși să plătească orice preț pentru el.

„Pentru mine, ciocolata rămâne o plăcere pentru consumatorii belgieni, deoarece face parte din cultura lor, din ceea ce le place. Atunci când lucrurile merg prost, ne spunem ‘o să-mi iau o tabletă de ciocolată, o cutie mică de ciocolată”, a

declarat Christophe Museur, șeful producției și al creațiilor de ciocolată la Wittamer din Bruxelles.

Ziua „Va-lion-tines” în Țările de Jos

În Țările de Jos, chiar și animalele sărbătoresc. Sanctuarul FELIDA Big Cat din Nijeberkoop sărbătorește Ziua Îndrăgostiților cu o întorsătură înduioșătoare, prezentând doi lei aflați în grija lor, Manuschka și Diego, ca un nou cuplu.

Pentru acest eveniment special „va-lion-tines”, echipa sanctuarului le-a decorat incintele cu ornamente din carton în formă de inimă, adăugând o notă jucăușă.

„Este o poveste frumoasă pe care o putem sărbători ca echipă de Ziua Îndrăgostiților, dar există un scop mai mare”,

a explicat Juno van Zon, șefa departamentului de gestionare a animalelor și a instalațiilor din cadrul sanctuarului.

„Scopul nostru este să îi socializăm, cu speranța unei viitoare integrări”.

Roma o venerează pe Venus, zeița iubirii

Între timp, renumita Galleria Borghese din Roma oferă o experiență unică care îi poartă pe vizitatori într-o explorare captivantă a iubirii în numeroasele sale forme, toate prin prisma zeiței Venus.

Evenimentul special, „Zeița iubirii: O mie de fețe ale lui Venus”, invită pasionații de artă să se adâncească în evoluția lui Venus, zeița frumuseții, senzualității și dorinței, așa cum a fost portretizată de-a lungul istoriei.

Expoziția prezintă lucrări iconice, inclusiv celebra statuie a lui Antonio Canova, Pauline Borghese, care o înfățișează pe sora lui Napoleon Bonaparte ca o Venus triumfătoare, precum și „Cabinetul Venuselor” – o cameră plină cu lucrări de artă care se concentrează în jurul zeiței și al poveștilor din mitul ei.

„Cu ocazia zilelor dedicate sărbătorii Sfântului Valentin, Galleria (Borghese) a organizat aceste perspective asupra lui Venus, zeița iubirii și a frumuseții, pornind de la cele două camere în care ea este protagonista”,

a explicat Emanuela Mangia, ghid turistic la galerie.

„Există camera dedicată lui Venus Victrix (în latină „Venus victorioasă”), unde vedem sculptura lui Antonio Canova a Paulinei Bonaparte Borghese în chipul nu al unei Venus oarecare, ci al unei Venus victorioase.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!