Închide

România, din nou oaia neagră a Europei: liber-profesioniștii români, condamnați la sărăcie

Avatar
Crop businesswoman typing on laptop at street table

Fotografie de Anete Lusina pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

7 din 10 liber-profesioniști din România erau expuşi în 2021 riscului de sărăcie şi excluziune socială, țara noastră conducând, la mare distanță, în acest top nedorit, potrivit datelor publicate joi de Biroul European de Statistică – Eurostat.

La nivelul întregii Uniuni Europene, proape un sfert (23,6%) dintre liber-profesioniştii cu vârsta de cel puţin 18 ani erau expuşi în 2021 riscului de sărăcie şi excluziune socială. Diferența față de procentul din România este uriașă.

Mai mult, Eurostat evidențiază faptul că România a înregistrat şi cea mai mare creştere a procentului de liber-profesionişti expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în 2021 comparativ cu 2020, cu un salt de 5,1 puncte procentuale.

Alte state membre UE unde liber-profesioniştii sunt expuşi unui risc deosebit de sărăcie şi excluziune socială sunt Portugalia şi Estonia, cu 32,4%, respectiv 32,2%.

Silc 2022 Self Empelf At Risk Of Poverty 02
Procentul liber-profesioniștilor de peste 18 ani din statele membre UE supuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Sursa: Eurostat.

La polul opus, mai puţin de 10% dintre liber-profesioniştii din Irlanda, Cipru, Ungaria şi Cehia erau expuşi în 2021 riscului de sărăcie şi excluziune socială. Situaţia liber-profesioniştilor s-a îmbunătăţit, în 2021 comparativ cu 2020, în 11 state membre UE, însă Irlanda şi Ungaria au raportat cea mai mare reducere a procentului de liber-profesionişti expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, cu 3,2, respectiv 3,7 puncte procentuale.

Eurostat mai informează că liber-profesioniştii au reprezentat singura categorie care a înregistrat o agravare a riscului de sărăcie în 2021 comparativ cu 2020, în condiţiile în care riscul a crescut de la 22,6% până la 23,6%. În aceeaşi perioadă, riscul de sărăcie şi excluziune socială a scăzut pentru şomeri, pensionari şi angajaţi cu 1,6, 0,6 şi respectiv 0,3 puncte procentuale.

scroll to top