Închide

Valoarea chiriilor neachitate în retail, 2,9 miliarde GBP. Ce sancțiuni riscă comercianții?

Avatar
lovat lane, london, england

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Două treimi dintre comercianții cu amănuntul din Marea Britanie se confruntă cu acțiuni în justiție odată ce moratoriul chiriei se încheie în iulie, deoarece valoarea chiriilor neachitate se ridică la 2,9 miliarde de lire sterline, arată o nouă cercetare, potrivit Retail Gazette.

La sfârșitul lunii iunie, se va încheia moratoriul chiriei, despre care British Retail Consortium (BRC) a spus că va genera acțiuni în instanță pentru mii de comercianți cu amănuntul.

Din cauza lockdown-ului, retailerii neesențiali au avut ușile închise opt din ultimele 15 luni, iar mulți dintre aceștia au acumulat datorii uriașe pe care abia acum încep să-și permită să le plătească.

Potrivit BRC, datoria totală a chiriilor, cauzată de pandemia Covid-19, este estimată la 2,9 miliarde de lire sterline.

Cel mai recent sondaj BRC – Local Data Company Vacancy Monitor din primul trimestru al anului a arătat că unul din șapte magazine este în prezent gol, iar acest număr este de așteptat să crească.

Un nou sondaj realizat de BRC arată că două treimi dintre comercianții cu amănuntul au fost anunțați de proprietari că vor fi supuși măsurilor legale din iulie, odată cu încheierea moratoriului privind executarea agresivă a datoriilor.

Aproape o treime (30%) dintre comercianții cu amănuntul au declarat că s-au confruntat deja cu hotărârile instanțelor regiunii (CCJ) din partea proprietarilor comerciali.

Mai mult, 80% dintre comercianții cu amănuntul au declarat că unii proprietari le-au acordat mai puțin de un an pentru a rambursa restanțele chiriei acumulate în timpul pandemiei.

Guvernul a introdus anul trecut un Cod de practică pentru a aborda problemele datoriei restante, însă BRC a spus că două treimi dintre comercianții cu amănuntul chestionați au descris Codul ca fiind „ineficient” din cauza caracterului său voluntar.

Grupul de lobby din retail a cerut guvernului să acorde codului o pondere mai mare și să ia alte măsuri pentru a sprijini chiriașii și proprietarii.

Pentru a rezolva datoria chiriei „într-un mod echitabil”, BRC a sugerat ca guvernul să înlăture restanțele chiriei acumulate în timpul pandemiei și să extindă moratoriul privind rambursarea acestor datorii până la sfârșitul anului.

BRC a spus că, fără măsuri, și în cazul în care acordul dintre proprietari și comercianții cu amănuntul nu poate fi atins până la 1 iulie, mii de magazine vor fi expuse riscului de închidere.

Mulți comercianți cu amănuntul s-au ales cu o nouă bătaie de cap din cauza pandemiei, dar acum se ridică în picioare și își joacă rolul în revigorarea economiei, a spus Helen Dickinson, directorul executiv al BRC. Chiriile neplătite acumulate în timpul pandemiei, când majoritatea magazinelor au fost închise, reprezintă o povară de 2,9 miliarde de lire sterline, care împiedică creșterea și investițiile și ar putea duce la un tsunami de închideri. Guvernul trebuie să înlăture datoriile acumulate în timpul pandemiei, oferind comercianților cu amănuntul un răgaz în timp ce așteaptă să se întoarcă fluxul de numerar. Având în vedere acest lucru, toate părțile pot lucra la o soluție durabilă pe termen lung, una care să împărtășească durerea provocată de pandemie în mod mai egal între proprietari și chiriași. Fără măsuri, centrele noastre urbane, străzile noastre și centrele noastre comerciale vor suferi consecințele, împiedicând redresarea economică mai largă.

scroll to top