Valuri de dezinformare în online: MApN intervine a doua oară într-o zi pentru a dezminți informațiile false


Autor:    -  
Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale.

Timp de citire: 2 minute

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a fost nevoit să trimită, în cursul zilei de duminică, două comunicate prin care să dezmintă informații false propagate în mediul online, în special pe rețeaua TikTok.

La amiază, MApN semnala noi încercări de dezinformare în mediul online referitoare la așa-zisele pregătiri iminente pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina. MApN a subliniat că aceste informații sunt complet false și nu reflectă realitatea.

De asemenea, MApN a semnalat că diverse înregistrări ale deplasărilor de tehnică militară, realizate în zile anterioare, sunt prezentate în mod fals ca fiind actuale, respectiv din 7 decembrie.

Un exemplu în acest sens au fost mai multe imagini surprinse în dimineața zilei de 1 decembrie, în București, care arată deplasarea unor tancuri și mașini blindate din dotarea Armatei României și a unor trupe aliate. Aceste imagini, filmate cu ocazia Paradei Militare, sunt distribuite ca fiind actuale și induc în eroare utilizatorii platformei, preciza MApN.

În cursul serii de duminică, MApN a atras atenția asupra unor noi dezinformări potrivit cărora graniţele României vor fi închise iar tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, este concentrată în Portul Constanţa, locaţia filmării neavând nicio legătură cu portul.

”Ministerul Apărării Naţionale semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok. De această dată sunt vizate frontierele României şi infrastructura portuară. Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închise şi securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea,  tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanţa – locaţia filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război”,

arată Ministerul Apărării într-un comunicat oficial.

MApN arată că poate aceste informaţii sunt false.

”Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare şi mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susţinute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO, având rolul de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice. Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naţionale vor continua să semnaleze  cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situaţii vor fi identificate”,

subliniază ministerul.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!