Închide

Vânzările de iPhone în China scad, pe măsură ce tensiunile politice din SUA cresc

Avatar
All New Iphone 15 And Iphone 15 Pro Max Features (1)

foto: phonearena.com

Timp de citire: 2 minute

Cererea pentru noua gamă de iPhone 15 de la Apple este mai slabă în China decât pentru modelele de anul trecut, potrivit analiștilor.

Vânzările pentru iPhone 15 au scăzut cu 4,5% în China, comparativ cu vânzările iPhone 14 în primele două săptămâni de la lansare, potrivit Counterpoint Research, transmite CNN. Separat, Bloomberg a relatat luni că firma financiară Jefferies a declarat că vânzările iPhone 15 au scăzut cu un procent de două cifre, ca urmare a cererii puternice a clienților pentru noua linie de smartphone-uri Mate 60 de la Huawei.

Acțiunile Apple (AAPL) au scăzut cu 0,08% în urma acestor rapoarte.

Rapoartele vin în contextul în care economia chineză se clatină, piața imobiliară se confruntă cu dificultăți și o concurență mai mare între furnizorii de produse din gama superioară din China, în special din partea producătorului chinez de dispozitive Huawei.

“Vedem o mulțime de naționalism în acest moment, deoarece consumatorii chinezi care cred că au fost nedreptățiți de guvernul american și de sancțiuni gravitează în jurul Mate 60”, a declarat Jeff Fieldhack, director de cercetare la Counterpoint, pentru CNN.

În același timp, China rămâne foarte importantă pentru Apple, deoarece este cea mai mare piață după SUA. Fieldhack nu crede că Huawei va depăși Apple în acest moment în ceea ce privește vânzările de smartphone-uri, dar se așteaptă ca interesul continuu pentru Mate 60 să continue să “se strecoare” în cifrele Apple.

“Apple a obținut multe câștiguri în perioada de lansare de anul trecut, în care a devenit numărul unu în China”, a spus el. “Lucrurile păreau puternice, dar acum, cu tensiunea politică și concurența, acesta este un motiv de îngrijorare”.

Cu toate acestea, iPhone a crescut cu aproximativ 10% de la an la an în SUA, potrivit Counterpoint. Aceasta este o creștere puternică pentru Apple, având în vedere că vânzările au scăzut pentru al treilea trimestru consecutiv în august, înainte de lansarea iPhone 15.

Cele mai recente dispozitive iPhone 15 vin cu un design mai subțire, un sistem de cameră principală mai avansat și un buton de acțiune personalizabil, care oferă butonului de silent comenzi suplimentare, de la pornirea unui memo vocal la scrierea unei note. Poate că cea mai mare schimbare care vine este faptul că acestea vor folosi acum un cablu de încărcare USB-C, punând capăt unei perioade de 11 ani cu cablul de încărcare Lightning deținut de Apple.

Aceasta nu este prima dată când Mate 60 a făcut titluri de știri de la lansarea sa de la sfârșitul lunii august. În septembrie, guvernul SUA a solicitat mai multe informații despre procesorul Kirin 9000s 5G al lui Mate 60 Pro, care ar fi fost dezvoltat special pentru producător. Debutul său a șocat experții din industrie, care s-au întrebat cum ar putea compania să realizeze un astfel de cip, în urma eforturilor ample ale Statelor Unite de a restricționa accesul Chinei la tehnologia cipurilor străine din cauza unor preocupări în materie de securitate națională.

scroll to top