Închide

Vânzările solide de retail din SUA dau un impuls economiei la începutul anului 2024

Avatar
shopping mall, store, retail

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut mai mult decât se aștepta în decembrie, impulsionate de achizițiile de autovehicule și de cele online, menținând economia pe o bază solidă la începutul noului an, potrivit Reuters.

Raportul optimist de miercuri al Departamentului Comerțului, care i-a determinat pe economiști să își îmbunătățească estimările privind creșterea economică pentru trimestrul al patrulea, a pus și mai mult la îndoială așteptările pieței financiare conform cărora Rezerva Federală va începe să reducă ratele dobânzilor în martie.

Acesta a urmat datelor din această lună care au arătat creșteri puternice ale ocupării forței de muncă și ale salariilor în decembrie, precum și o creștere a prețurilor de consum. Marți, guvernatorul Fed, Christopher Waller, a descris economia ca fiind “bine”, ceea ce, potrivit acestuia, oferă băncii centrale americane “flexibilitatea de a acționa cu atenție și metodic”, în ceea ce privește politica monetară.

“Gospodăriile au continuat să facă față ratelor ridicate ale dobânzilor și reluării în octombrie a plăților pentru împrumuturile studențești”, a declarat Will Compernolle, strateg macro la FHN Financial din New York. “Deși există unele semne de creștere a dificultăților în ceea ce privește întârzierile la plata cardurilor de credit, nu vedem până acum dovezi puternice că economia a început anul 2024 în pragul unei încetiniri.”

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,6% luna trecută, după o creștere nerevizuită de 0,3% în noiembrie, a declarat Biroul de recensământ al Departamentului de Comerț. Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră că vânzările cu amănuntul au câștigat 0,4%. Vânzările cu amănuntul se referă în principal la bunuri și nu sunt ajustate în funcție de inflație. În decembrie, vânzările au crescut cu 5,6% de la an la an.

Creșterea aproape generalizată a vânzărilor a fost condusă de retailerii online, unde vânzările au avansat cu 1,5%. Cumpărăturile s-au mutat către online și s-au îndepărtat de retailerii tradiționali, o tendință care s-a accelerat în timpul pandemiei COVID-19.

Încasările la dealerii de autovehicule și piese de schimb au accelerat cu 1,1%. Vânzările la magazinele de materiale de construcții și echipamente de grădină au crescut cu 0,4%. Încasările la magazinele de articole sportive, hobby-uri, instrumente muzicale și cărți au crescut cu 0,3%. Vânzările din magazinele de îmbrăcăminte au urcat cu 1,5%.

Vânzările la serviciile de alimentație publică și la localurile cu băuturi, singura componentă a serviciilor din raport, au rămas neschimbate. Economiștii consideră mesele luate în oraș ca fiind un indicator cheie al finanțelor gospodăriilor.

Dar vânzările la magazinele de electronice și electrocasnice au scăzut cu 0,3%, probabil ca urmare a reducerilor. Vânzările magazinelor de mobilă au scăzut cu 1,0%. Încasările stațiilor de benzină au scăzut cu 1,3%, deoarece prețurile la benzină au scăzut cu aproximativ 19 cenți pe galon în decembrie, potrivit datelor Administrației americane pentru informații energetice.

Gospodăriile au menținut un ritm sănătos al cheltuielilor, datorită unei piețe a muncii relativ puternice. Deși cheltuielile s-au răcit față de ritmul alert din trimestrul al treilea, acestea au fost suficiente pentru a ține la distanță o recesiune mult temută.

Având în vedere că se așteaptă ca Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor în acest an, majoritatea economiștilor sunt încrezători că economia va evita o recesiune. Din martie 2022, banca centrală a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 525 de puncte de bază, până la intervalul actual de 5,25%-5,50%.
Excluzând automobilele, benzina, materialele de construcții și serviciile alimentare, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,8% luna trecută. Așa-numita măsură a vânzărilor cu amănuntul de bază corespunde cel mai bine cu componenta cheltuielilor de consum din PIB.

Vânzările de bază din noiembrie au fost revizuite în creștere pentru a arăta că acestea au crescut cu 0,5% în loc de 0,4%, așa cum s-a raportat anterior. Economiștii consideră în prezent că cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut probabil la o rată anualizată de aproximativ 2,7% în trimestrul al patrulea. Aceasta a fost în creștere față de ritmul de aproximativ 2,0% pe care majoritatea îl estimau înainte de raport.

Estimările de creștere pentru economia globală depășesc în prezent o rată de 2,2%. Economia a crescut cu un ritm de 4,9% în al treilea trimestru.

Guvernul urmează să publice prima estimare a creșterii PIB-ului pentru trimestrul octombrie-decembrie joia viitoare. O parte din încetinirea anticipată a creșterii PIB-ului va reflecta probabil o acumulare mai mică de stocuri în raport cu mărimea celui de-al treilea trimestru.

scroll to top