Închide

Varianta 2021 a celebrului program ”petrol contra hrană”: ”asistente medicale contra vaccin”

Avatar
Filipino Nurses

Asistente medicale filipineze depun jurământul, la Manila, mai 2019. Sursa foto: Nikkei Asia / Reuters.

Autoritățile filipineze vor permite câtorva mii de cadre medicale, în special cadre medii (asistenți și asistente medicale), să ocupe locuri de muncă în Marea Britanie și Germania, dacă cele două țări europene vor fi de acord să doneze vaccinuri împotriva Covid-19, a declarat marți un înalt oficial de la Manila, citat de Reuters.

Filipine este unul dintre statele din Asia cu cele mai multe cazuri de Covid-19.

În încercarea de a obține atât de necesarele vaccinuri, autoritățile au relaxat interdicția de dislocare peste hotare a lucrătorilor din domeniul sănătății, păstrând totuși limitarea numărului de cadre medicale care părăsesc țara la 5.000 de persoane pe an.

Alice Visperas, directoarea Biroului pentru Afaceri Internaționale din cadrul Ministerului Muncii de la Manila, a declarat că țara este deschisă renunțării la acest plafon în schimbul vaccinurilor pe care le-ar primi din Marea Britanie și Germania, acestea urmând să fie folosite pentru imunizarea muncitorilor care vor pleca să lucreze în străinătate și a sutelor de mii de repatriați filipinezi.

Asistenții medicali se numără printre milioanele de filipinezi care lucrează în străinătate, trimițând peste 30 de miliarde de dolari pe an în remitențe, sume vitale pentru economia țării.

În același timp, Marea Britanie se află pe locul al 6-lea la nivel mondial în privința deceselor cauzate de COVID-19, fiind una dintre țările al căror PIB a suferit cele mai grave contracții anul trecut, iar Germania încheie topul primelor 10 țări din lume în ce privește numărul de infectări depistate.

Cumulat, cele două țări au imunizat până acum un număr de 23 de milioane de oameni, în timp ce în Filipine încă nu a început campania de imunizare. Populația țării este de 108 milioane de oameni. Primul lot de vaccinuri este așteptat să ajungă în Filipine în această săptămână, în urma unei donații făcute de China.

Filipine vor să își asigure un stoc de 148 de milioane de doze de vaccinuri, cu care să imunizeze cu două doze circa 70% din populația sa.

Misiunile diplomatice ale Marii Britanii și Germaniei la Manila nu au dorit să formuleze comentarii.

În 2019, ultimul an pentru care sunt disponibile date complete, aproape 17.000 de asistenți medicali filipinezi au semnat contracte de muncă în străinătate, arată datele guvernamentale.

După ce ani la rând cadrele medicale filipineze s-au luptat cu guvernul pentru ridicarea interdicția de a pleca din țară pentru a scăpa de condițiile proaste de muncă și de salariile mizerabile din țară, planul actual al autorităților nu le-a picat deloc bine.

”Suntem dezgustați de modul în care asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății sunt tratați de guvern ca mărfuri sau produse de export”, a declarat pentru Reuters Jocelyn Andamo, secretarul general al asociației naționale a asistenților medicali din Filipine.

*Programul ”Petrol contra Hrană” a fost instituit de Organizația Națiunilor Unite în 1995, pentru a permite Irakului să vândă petrol pe piața mondială în schimbul alimentelor, medicamentelor și altor nevoi umanitare pentru cetățenii irakieni obișnuiți, cu condiția ca Irakul să nu își mai fortifice capacitățile militare.

scroll to top