Închide

Venit trimestrial record pentru Gazprom, pe fondul creșterii prețului gazelor naturale

Avatar
Gazprom Moldova

Sursa foto: Mold-Street.com.

Timp de citire: 2 minute

Venitul net al Gazprom în al treilea trimestru a crescut la un nivel record, după ce prețurile gazelor au atins noi recorduri pe fondul agravării crizei energetice din Europa, potrivit Bloomberg.

Venitul net a crescut la 581,8 miliarde de ruble (7,8 miliarde de dolari), comparativ cu o pierdere netă în urmă cu un an și a depășit estimările medii, a raportat luni producătorul rus de gaze. Veniturile au crescut cu 70% față de acum un an, la 2,37 trilioane de ruble, de asemenea, un nivel record.

Acțiunile Gazprom au câștigat cu până la 3,6% la tranzacționarea la Moscova și au crescut cu 2,7% la 336,04 ruble începând cu ora 10:19.

Cel mai mare producător de gaze din lume beneficiază de o creștere istorică a prețurilor, deoarece criza ofertei în Europa, cea mai mare piață de export, continuă să se agraveze. Livrările de gaze rusești către continent au fost limitate, deoarece a prioritizat reaprovizionarea stocurilor interne. Acest lucru a dus la o concurență mai dură cu Asia pentru mărfurile lichefiate, în timp ce unitățile de depozitare din Europa au început iarna la niveluri minime după mai mulți ani.

În timp ce prețurile la gaze în Europa s-au dublat cu mult în al treilea trimestru al acestui an, veniturile Gazprom nu au crescut aproape la fel de mult ca în perioada precedentă de trei luni, datorită contractelor sale de furnizare pe termen lung. Acestea au în vedere o serie de piețe spot și forward, inclusiv, în unele cazuri, costul altor combustibili, cum ar fi țițeiul. Totuși, compania „se află pe drumul către un al patrulea trimestru 2021 și primul trimestru din 2022 și mai puternice din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze”, au spus analiștii de la BCS Global Markets, înainte de raportul privind veniturile.

Acțiunile Gazprom au scăzut în ultima lună pe fondul incertitudinii privind termenul de aprobare pentru proiectul său Nord Stream 2. Legătura de gaz, care urmează să livreze 55 de miliarde de metri cubi pe an direct în Europa peste Marea Baltică, ar reduce riscurile de tranzit ale companiei și ar permite Rusiei să crească volumele livrate către Uniunea Europeană, dacă este necesar.

Câștigurile record ale Gazprom semnalează că semnalează faptul că grupul rus ar putea să anunţe cele mai mari dividende din istoria sa.

Gigantul rus se așteaptă ca dividendelel sale pentru 2021 să ajungă la cel puțin 50 de ruble pe acțiune, a declarat analistul Sova Capital Mitch Jennings, citând observațiile făcute de conducerea Gazprom investitorilor la o întâlnire recentă. Dacă planul se materializează, plata din acest an va fi cel puțin triplă față de recordul actual de dividende de 16,61 ruble pe acțiune, stabilit în 2018.

scroll to top