Închide

”Verzii” germani avertizează: tăierea programelor sociale este rețeta perfectă pentru fascism

Avatar
Habeck Baerbock

Annalena Baerbock and Robert Habeck, co-liderii ”Verzilor” din Germania. Sursa foto: EPA-EFE / Filip Singer.

Timp de citire: 3 minute

Co-președintele Partidului Verde din Germania, Robert Habeck, a transmis sâmbătă un avertisment de natură să dea fiori reci în toată Europa. El a cerut ca datoriile țărilor din sudul Europei, grav afectate de criza pandemică, să fie păsuite sau ușurate, trăgând un semnal de alarmă că tăierile bruște ale unor programe sociale, cu scopul de a strânge bani suplimentari la buget pentru plata datoriilor, ar putea să deschidă calea fascismului în aceste țări, scrie Bloomberg.

Aceste țări nu ar trebui să fie obligate să ramburseze datoriile în conformitate cu principiile și rigorile UE prevăzute în Pactul de Stabilitate și Creștere, a declarat Habeck într-un interviu acordat radiodifuzorului public Deutschlandfunk.

”Dacă vor fi forțați să-și plătească datoriile printr-o regulă strictă, așa cum este prevăzută în Pactul de Stabilitate și Creștere, atunci țările din sudul Europei vor putea face acest lucru doar prin reduceri masive ale bugetului pentru programe sociale, caz în care fascismul și-ar găsi un teren propice pentru dezvoltare”, a spus Habeck.

Pactul de Stabilitate și Creștere al UE reprezintă un set de reguli fiscale menite să împiedice țările membre să cheltuiască dincolo de posibilitățile lor.

Habeck nu a specificat clar în legătură cu care dintre țările sud-europene este cel mai îngrijorat în această privință.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului de 750 de miliarde de euro pus la dispoziția statelor membre pentru a trece mai ușor peste criza pandemică. Alocarea disponibilă se ridică la aproape 200 de miliarde de euro.

După o întâlnire cu premierul italian Mario Draghi care a avut loc joi, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se așteaptă ca Italia să își cheltuiască banii ”cu înțelepciune” și să adere la regulile Pactului de Stabilitate.

Declarația lui Habeck, pusă în contextul negocierilor pentru o nouă coaliție la Berlin

Robert Habeck va juca, cel mai probabil, un rol important în următorul guvern al Germaniei și ar putea chiar să devină următorul ministru de finanțe al țării.

Împreună cu Annalena Baerbock, celălalt co-lider al ”Verzilor”, Habeck poartă discuții exploratorii cu social-democrații și cu partidul liberal FDP, cu scopul de a forma un guvern de coaliție cu trei partide, sub conducerea liderului social-democraților, Olaf Scholz.

Finanțele și filosofia fiscal-bugetară ar putea fi cel mai mare obstacol în cadrul discuțiilor dintr-o eventuală coaliție, a spus Habeck. El a adăugat că există ”diferențe vizibile” între SPD și FDP în ceea ce privește bugetul și investițiile în protecția mediului.

Atmosfera prietenoasă degajată din discuțiile de până acum nu ar trebui să pună în umbră faptul că rămân ”diferențe majore” și o mulțime de clivaje politice profunde între cele trei părți înainte ca un guvern să poată fi format, a spus el.

Social-democrații și Verzii sunt aliați tradiționali în privința unor politici prin care statul să investească masiv în inițiative și infrastructuri care să contribuie la stoparea schimbărilor climatice, însă găsirea unui punct comun cu FDP va fi o mare provocare. Liberalii au militat tot timpul pentru reducerea impozitelor, reducerea datoriilor și reducerea birocrației.

De altfel, președintele FDP, Christian Lindner, și-a reiterat angajamentele săptămâna aceasta, spunând că partidul său nu va tolera o schimbare de viziune spre stânga și a trasat o linie roșie, peste care nu va trece, în privința vreunei inițiative care să ducă la creșterea impozitelor sau la relaxarea restricțiilor constituționale legate de datoria Germaniei.

Olaf Scholz, vicecancelar și ministru de finanțe în Cabinetul Angelei Merkel începând din 2018, a anunțat că termenul limită pentru semnarea unui acord de coaliție a fost stabilit pentru Crăciun.

Discuțiile exploratorii dintre cele trei părți vor continua luni. Dacă se vor încheia cu succes, acestea ar urma să conducă la negocieri formale în interiorul noii coaliții. Un eventual acord va trebui apoi aprobat de fiecare parte, înainte ca Bundestagul să fie chemat să dea votul de încredere următorului cancelar al Germaniei.

scroll to top