Închide

Vicepreşedintele CE i-a cerut Rusiei să reînnoiască acordul exportului de cereale de la Marea Neagră

Avatar
cereals, spike, rye field

Fotografie de NickyPe pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a cerut Rusiei reînnoirea acordului de la Marea Neagră privind exporturile de cereale ale Ucrainei, după ce Moscova a renunţat luna trecută la acesta.

Potrivit declarațiilor făcute de Dombrovskis, restricţiile ruseşti privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră creează probleme nu numai Kievului, ci şi multor ţări în curs de dezvoltare.

”Susţinem toate eforturile Naţiunilor Unite, ale Turciei privind iniţiativa cerealelor din Marea Neagră”, a spus el reporterilor prezent în India la reuniune a miniştrilor comerţului G20, adăugând că blocul oferă Ucrainei rute comerciale alternative, numite şi căi de solidaritate, pentru cereale şi alte exporturi, potrivit News.ro, care citează Reuters.

Turcia a încercat să convingă Moscova să revină la acordul care a fost intermediat de Ankara şi Organizaţia Naţiunilor Unite în urmă cu un an şi care s-a încheiat luna trecută.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a declarat joi, secretarului general al ONU Antonio Guterres, că Rusia va reveni la acord doar dacă Occidentul îşi va îndeplini obligaţiile faţă de Moscova.

Până în prezent, aproximativ 45 de milioane de tone de cereale, seminţe oleaginoase şi produse conexe au fost exportate prin rute alternative prin Polonia şi România, oferind un element important de salvare Ucrainei, a spus Dombrovskis.

Potrivit site-ului web al Comisiei UE, blocul a folosit rutele alternative, sau benzile Solidarităţii, din mai 2022.

Comisia a lansat Planul de acţiune pentru benzile de solidaritate pentru a stabili rute logistice alternative pe calea ferată, rutieră şi pe căile navigabile interioare.

Aceste rute au ajutat, de asemenea, Ucraina să exporte peste 36 de milioane de tone de produse neagricole, inclusiv minereu de fier, oţel, pământ şi lemn, generând aproximativ 33 de miliarde de euro pentru fermierii şi întreprinderile ucrainene, a declarat UE pe site-ul său.

scroll to top