Victimele lui Epstein cer aprobarea unei înțelegeri de 290 milioane de dolari cu JPMorgan
Victimele lui Jeffrey Epstein au cerut în mod oficial unui judecător american să aprobe în mod preliminar acordul de 290 de milioane de dolari al JPMorgan Chase pentru a rezolva acuzațiile potrivit cărora cea mai mare bancă americană a închis ochii la abuzurile sexuale ale finanțatorului căzut în dizgrație, potrivit Reuters.
Avocații victimelor au declarat într-un dosar depus joi seară la tribunalul federal din Manhattan că înțelegerea propusă cu cea mai mare bancă americană, în întregime în numerar, a fost “corectă, adecvată și rezonabilă”, având în vedere riscurile unor litigii ulterioare și faptul că JPMorgan a negat implicarea în traficul sexual al lui Epstein.
Înțelegerea vizează femeile care au fost abuzate sexual sau traficate de Epstein de la 1 ianuarie 1998 până la moartea acestuia, la 10 august 2019, într-o celulă din închisoarea din Manhattan. Acesta necesită aprobarea judecătorului districtual american Jed Rakoff din Manhattan.
Epstein a fost client al JPMorgan din 1998 și până în 2013, când banca i-a închis conturile.
Victimele, conduse de o fostă balerină cunoscută sub numele de Jane Doe 1, au declarat că banca nu a observat semnalele de alarmă privind abuzurile lui Epstein și a rămas în contact cu acesta mult timp după plecarea sa oficială.
JPMorgan a declarat în această lună într-o declarație că orice asociere cu Epstein “a fost o greșeală și o regretăm”.
“Nu am fi continuat niciodată să facem afaceri cu el dacă am fi crezut că se folosea în vreun fel de banca noastră pentru a ajuta la comiterea unor infracțiuni odioase”, a spus banca.
Avocații victimelor intenționează să ceară până la 30% din suma de decontare pentru onorariile legale, arată documentele tribunalului.
Avocații victimelor au reprezentat, de asemenea, victimele lui Epstein într-o tranzacție similară de 75 de milioane de dolari cu Deutsche Bank, unde Epstein a fost, de asemenea, client. Rakoff a aprobat preliminar acea tranzacție pe 16 iunie.
Ambele bănci au lucrat cu Epstein timp de mai mulți ani, după ce acesta a pledat vinovat în 2008 pentru racolarea unui minor pentru prostituție și a fost obligat să se înregistreze ca agresor sexual.
JPMorgan a susținut separat că Jane Doe 1 a fost abuzată sexual de Jes Staley, un fost șef de bancă privată și prieten al lui Epstein, care a menținut legături strânse cu acesta, arată documentele judiciare.
Staley a părăsit și el JPMorgan în 2013 și a fost director general al Barclays între 2015 și 2021.
Reuters nu a reușit imediat să îl contacteze pe Staley pentru comentarii joi târziu, dar acesta și-a exprimat anterior regretul pentru prietenia sa cu Epstein și a negat că știa că Epstein s-a implicat în traficul sexual.
Epstein a murit la vârsta de 66 de ani în timp ce aștepta procesul pentru acuzații de trafic sexual. Medicul legist din New York City a calificat moartea drept sinucidere.
JPMorgan se confruntă, de asemenea, cu un proces intentat în legătură cu Epstein de către Insulele Virgine americane, unde Epstein deținea două insule învecinate.
Banca îl dă în judecată pe Staley pentru ca acesta să acopere pierderile suferite în acel proces și în acțiunea colectivă și să returneze opt ani de compensații.