Închide

Viena, sub asediu tricolor. Viața este roz de Ziua Națională. Ironic, în capitala defunctului Imperiu

Avatar
Christkindlmarkt Rathausplatz
Timp de citire: 3 minute
  • După ce au transformat Parndorf în pământ românesc, așa cum scriam AICI, de 1 Decembrie românii au luat cu asalt Viena.
  • Dacă acum 104 ani se adunau peste 100.000 de români la Alba-Iulia să consființească ieșirea din Imperiul Austro-Ungar și întregirea României Mari, astăzi românii iau calea Vienei cu zecile de mii pentru a petrece, ironic, Ziua Națională în capitala fostului Imperiu.
  • Nu contează că Austria se pare că va fi singura țară care se va opune integrării noastre în spațiul Schengen; românii trec peste toate și devin cei mai buni clienți ai austriecilor în minivacanța de 1 Decembrie.

Încă de miercuri seara, forfota românească de la centrul de cumpărături din Parndorf s-a mutat în târgurile de Crăciun vieneze, dar mai ales în celebrul Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz, adică Târgul Vienez de Crăciun din Piața Primăriei. Așa cum se vede în fotografie, Viena este asaltată de români. Din cele cinci mașini fotografiate de corespondentul AFACERI.news, patru au numere de România.

Viena Masini Romania
Patru mașini din cinci sunt cu numere de România. Foto: Carol Vlad, pentru AFACERI.news

Sfidând frigul tăios și vântul rece, românii și-au dat un check-in obligatoriu la târg, în jurul celebrului patinoar. Nu se poate rata un asemenea moment fără a-l posta pe Instagram sau Facebook. Cine să te creadă că într-adevăr ai fost la Viena? Cine să te invidieze? Cum să ratezi minunății de inimioare virtuale pentru asemenea momente?

Viena Rathaus
Foto: Carol Vlad, pentru AFACERI.news

Prețurile deloc mici nu i-au speriat pe ai noștri. Dacă în țară fiecare se plânge că paharul de vin fiert atinge sau chiar sare de 10 lei (circa 2 euro) la orice târg de Crăciun din urbele noastre, la Viena portofelele se deschid lejer pentru a scoate nu mai puțin de 5 euro pe un vin fiert, între 4 euro și 6 euro pentru o bere sau 6-7 euro un punsch sau cocktail de sezon.

Viena Targ
Prețurile mari nu-i sperie pe români. pe principiul: dacă la Cluj un langos e 20 de lei, adică peste 4 euro, cum să nu dai 7 pe un cârnat la Viena? Foto: Carol Vlad, pentru AFACERI.news

Este greu de crezut, însă acesta este adevărul. Auzi vorbindu-se românește absolut la orice pas. Și pe celebra arteră de cumpărături Mariahilferstrasse, și pe exclusivista Graben din vecinătatea Stephansplatz, dar și la gurile de metrou, parcări subterane și supraterane, tramvaie, restaurante sau hoteluri, melodioasa noastră limbă -și de multe ori prea gălăgioasă- se aude în varii accente ardelenești, moldovenești sau sudiste. Vorba suporterilor rapidiști: “Suntem peste tot acasă!”

Viena Casute
Foto: Carol Vlad, pentru AFACERI.news

Iar dacă lucrurile vor continua așa și în anii următori, nu ne-ar mira să vedem meniuri afișate în limba română în jurul datei de 1 Decembrie, așa cum de altfel cei din Parndorf, inspirați de moment, au instituit nici mai mult nici mai puțin decât Săptămâna Românească a Cumpărăturilor.

Viena Terasa
Terasele sunt pline de români plini de viață și voie bună. Foto: Carol Vlad, pentru AFACERI.news

Un lucru e cert: pandemia e ca uitată de conaționalii noștri, criza economică apare doar în știrile alarmiste, economia duduie pe hârtie și în buzunarele turistului român. Nici urmă de vremuri grele cum avertizează zi de zi colegii de la AFACERI.news.

Iar de lângă un pahar de vin fiert și o turtă dulce cu scorțisoară, românii par convinși că nicio recesiune nu ne va mai lovi niciodată și tot ceea ce contează este doar prezentul. Care nu poate fi mai roz decât în capitala țării cu drapel alb-roșu.

scroll to top