Închide

Viitorul transportului metropolitan | Trenuri cu hidrogen la Berlin, începând cu 2024

Avatar
Smo Mireo Plus H Keyvisual

Sursa foto: Siemens Mobility.

Timp de citire: 2 minute

Operatorul și administratorul infrastructurii feroviare metropolitane din Berlin și Brandenburg – Niederbarnimer Railway (NEB) – a comandat șapte trenuri Mireo Plus H cu două vagoane de la compania Siemens Mobility, pentru operarea acestora în rețeaua Heidekrautbahn (RB27). Acestea vor fi echipate cu un sistem de propulsie cu pile de combustie și o baterie litiu-ion, ceea ce le va asigura zero emisii de dioxid de carbon, potrivit publicației de specialitate railjournal.com, citată de Club Feroviar.

Mireo Plus H este un tren alimentat cu hidrogen de a doua generație, cu o putere de tracțiune de 1,7 MW, oferind o accelerație de până la 1,1 m/s2 și o viteză maximă de 160 km/h.

Constructorul Siemens susține că trenul are cele mai mici costuri pe ciclul de viață dintre modelele aflate pe piață, fiind realizat pe o structură ușoară de aluminiu, sudată și autoportabilă. Trenul poate fi alimentat în doar 15 minute.

Trenurile cu două vagoane au interioare spațioase, cu Wi-Fi gratuit, afișaje în timp real pentru informații despre pasageri, o zonă special amenajată pentru familie și două zone multifuncționale cu spațiu pentru cărucioare, scaune cu rotile și până la 12 biciclete.

Acestea au trei uși pe fiecare parte pentru a permite pasagerilor în scaune cu rotile sau cu cărucioare să se îmbarce cu ușurință sau să părăsească trenul, chiar și în stațiile cu peroane coborâte (sub-înălțate).

Contractul semnat include servicii de mentenanță și furnizare de piese de schimb pe o perioadă de 10 ani, până în 2034.

Utilizarea trenurilor cu hidrogen pe rețeaua Heidekrautbahn face parte dintr-un proiect pilot comun finanțat de Guvernul federal german, alături de autoritățile regionale din Berlin și Brandenburg.

Proiectul se concentrează pe înființarea unei infrastructuri regionale, durabile cu hidrogen, care include și o centrală electrică hibridă și un sistem de rezervoare pentru stocarea hidrogenului. NEB și statele federale Berlin și Brandenburg au încheiat în februarie un acord pentru desfășurarea de trenuri cu pile de combustie cu hidrogen în regiunea capitalei Germaniei.

Acordul a permis părților să înceapă pregătirile pentru operarea trenului cu hidrogen pe linia Berlin – Wilhelmsruh – Basdorf, care urmează să se redeschidă pentru serviciul de pasageri în 2024, la momentul livrării celor șapte trenuri.

scroll to top