Închide

Virgil Popescu: De la 1 iulie, scade deja dependența de gazul rusesc. Legea offshore nu sperie investitorii

Avatar
Gaze Din Rusia

Sursa foto: Anadolu Agency.

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, sâmbătă, că Legea offshore nu a mai speriat investitorii, aşa cum s-a întâmplat în anul 2018 şi nicio companie nu a mai anunţat îngheţarea investiţiilor. Popescu a mai precizat că, de la 1 iulie, în România va începe să scadă dependenţa de gazul rusesc.

Virgil Popescu a declarat la Digi24, sâmbătă, că, după adoptarea Legii offshore, declaraţiile companiilor au fost total diferite de cele din 2018.

”Primul lucru pozitiv pe care l-am văzut după modificările la Legea offshore, pentru că până la urmă sunt nişte modificări la vechea lege, este că am văzut declaraţiile companiilor care au fost complet diferite faţă de anul 2018 când reacţia a fost promtă, îngheţăm investiţiile. Nicio companie nu a mai spus acest lucru”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a adăugat că, după adoptarea noii legi, a observat o accelerare a lucrărilor în Marea Neagră.

”Al doilea lucru pe care l-am văzut a fost o accelerare a lucrărilor în perimetrul Ana şi Doina al celor de la Black Sea Oli&Gas şi am primit chiar la minister zilele trecute o invitaţie pentru sfârşitul acestei luni când se vor inaugura, se vor finaliza lucrările la acest perimetru şi prima moleculă de gaz din Marea Neagră va intra în sistemul naţional de transport şi vorbim de o cantitate de circa un miliard de metri cubi anual”, a declarat Popescu.

Virgil Popescu a precizat că de la 1 iulie începem să scădem dependenţa de gazul rusesc.

”Începând cu 1 iulie dependenţa de gazul rusesc, în România, va scădea cu până la un miliard de metri cubi anual, bazându-ne pe resursele noastre interne”, a declarat Virgil Popescu, citat de news.ro.

Întrebat cât gaz rusesc consumăm anual, Popescu a explicat că întregul consum de gaz, în România, este de 11 miliarde de metri cubi

”Consumul este de 11 miliarde, producţia romnească este de 8- 8 şi ceva, fără Black Sea Oil&Gas, deci vom mai avea nevoie de circa 9 miliarde de metri cubi pe care îi putem aduce nu neapărat din Federaţia Rusă”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai declarat că estimează ca la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027 România să fie total independentă energetic şi chiar să fie în măsura de a exporta gaz.

scroll to top