Închide

Președintele P.E.: Voi face tot ce-mi stă în putință să ajut România să devină membru Schengen

Avatar
Schengen Europa Romania

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Președintele Parlamentului European Roberta Metsola, a declarat sâmbătă că va sprijini intrarea României în Schengen, pentru că i se pare „incorectă şi nenecesară” întârzierea admiterii. Roberta Metsola a avut o întrevedere la Strasbourg cu o delegaţie de ziarişti din Brăila şi Galaţi, prezentă în Parlamentul European la invitaţia europarlamentarilor PSD Mihai Tudose şi Dan Nica.

„Admiterea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate. Înainte de a intra în acest Parlament, în 2013, petrecusem 10 ani în Consiliu, iar ţara mea a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană. Acum, rolul meu instituţional este acela de a adresa rugămintea să nu fie folosite scuze politice, când legal şi tehnic au fost atinse toate etapele pentru aderare.

Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice.

Este momentul ca UE să se vadă cu adevărat ca o uniune sigură, nu doar ca un bloc comercial economic, ci una în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei. Vă pot spune că în acest parlament veţi găsi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi mari ambasadori în Parlament, cu voci puternice, pe care le susţin şi voi face tot ce îmi stă în putere să faceţi următorul pas”, a declarat Roberta Metsola, potrivit Agerpres.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis că deși România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeași măsură cu statele membre Schengen, nu beneficiază de acest statut.

Ministrul a subliniat că România îndeplinește de peste un deceniu condițiile necesare aderării.

„Asigurarea securității europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ. Fără îndoială, discuțiile privind securitatea europeană sunt direct legate de cele privitoare la viitorul spațiului Schengen”, arată ministrul Lucian Bode într-o postare pe Facebook.

scroll to top