Închide

Vis împlinit pentru Ashleigh Barty | Campioană la Australian Open, primul Grand Slam al anului

Avatar
Fkr212kxoaubyuz

Foto: Twitter Australian Open

Timp de citire: 2 minute

Jucătoarea australiană de tenis Ashleigh Barty, numărul 1 WTA, a câştigat pentru prima oară Australian Open, după ce a învins-o în finală pe americanca Danielle Collins, locul 30 WTA, cu 6-3, 7-6 (2).

Ashleigh Barty a obţinut al treilea ei titlu de Grand Slam, după Roland Garros 2019 şi Wimbledon 2021. Ea a devenit în acelaşi timp prima australiancă, în ultimii 44 de ani, care se impune în proba de simplu de la Australian Open, după Chris O’Neil în 1978.

Cu acest succes, Barty devine prima jucătoare în activitate, după Serena Williams, care a câştigat un titlu de Grand Slam pe toate cele trei suprafeţe: hard, iarbă şi zgură.

„Este un vis devenit realitate pentru mine şi sunt atât de mândră să fiu australiancă. Ca australiancă, cea mai importantă parte a acestui turneu este să-l poţi împărtăşi cu atât de mulţi oameni şi cu voi, băieţi din mulţime, a fost nimic altceva decât excepţional. Am spus de multe ori, sunt atât de norocoasă să am atât de mulţi oameni de aici care mă iubesc, mă susţin. În special mama, tata şi surorile mele sunt aici. … Sunt incredibil de fericită şi o fată norocoasă să aibă aşa de multă dragoste în colţul meu”, a declarat Barty la festivitatea de premiere, care a primit trofeul din mâinile fostei campioane Evonne Goolangong, de asemenea cu origine aborigenă, de patru ori învingătoare la Australian Open.

Câştigătoarea trofeului va primi un premiu de 2,875 de milioane de dolari australieni (1,82 de milioane de euro) şi 2.000 de puncte WTA. Învinsa va încasa un premiu de 1,575 de milioane de dolari australieni (996.500 de euro) şi 1.300 de puncte WTA.

Perechea australiană Thanasi Kokkinakis – Nick Kyrgios, care a primit wild card, a câştigat proba de dublu de la Australian Open, după ce s-a impus în faţa compatrioţilor lor, Matthew Ebden/Max Purcell, scor 7-5, 6-4.

Câştigătorii probei vor primi un premiu total de 675.000 de dolari australieni (425.000 de euro) şi câte 2.000 de puncte ATP.

Învinşii vor încasa un cec total de 360.000 de dolari australieni (227.000 de euro) şi câte 1.200 de puncte ATP.

Astăzi, în finala ATP, Daniil Medvedev, numărul 2 mondial, îl va întâlni pe spaniolul Rafael Nadal, care luptă pentru istorie: câștigarea celui de-al 21-lea titlu de Grand Slam din carieră, depășindu-i pe rivalii săi eterni, Roger Federer și Novak Djokovic, care au în prezent 20 de titluri de Grand Slam.

scroll to top