Închide

Austria renunță la regula 2G, revine la 3G, pe fondul dezastrului economic din HORECA și retail

Avatar
Austria 2g

Foto: BBC.com

Timp de citire: 3 minute

Persoanele nevaccinate pot intra din nou în magazine, saloane de înfrumusețare, restaurante și hoteluri în cursul lunii februarie – lucru solicitat intens de industria ospitalității și de către retaileri, pe fondul scăderii veniturilor acestor sectoare la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 50 de ani. Carantina nevaccinaților a fost mutată doar pe perioada nopții, anunță Kleine Zeitung.

Sectorul turismului din Austria, o componentă esențială a economiei țării alpine, a fost puternic afectat de pandemia de COVID-19, scăzând chiar mai jos de nivelurile raportate în anii 1970, potrivit datelor publicate de Institutul Austriac de Statistică și citate de AFACERI.news AICI.

Acum câteva zile, guvernul a declarat că nu vede niciun motiv pentru a schimba regula 2G (n.r. geimpft/genesen, vaccinat sau imunizat după boală) în comerțul cu amănuntul, furnizorii de servicii și catering. De la jumătatea lunii noiembrie, persoanele nevaccinate nu au mai putut să intre în magazine, să meargă la coafor sau la bistro-uri și restaurante. O astfel de relaxare în faza acută a răspândirii Omicron este un „semnal greșit”, se spunea de către responsabilii de la Viena ca o mantră.

Acum, guvernul face o întoarcere de 180 de grade. Evident, se cedează presiunii economiei, în special comerțului și turismului, precum și guvernatorilor ÖVP (Partidul Popular, conservator, de dreapta) din Tirol și Vorarlberg, care au făcut eforturi pentru o relaxare rapidă. Într-o conferință de presă convocată de scurt timp, cancelarul Karl Nehammer și ministrul Sănătății Wolfgang Mückstein au prezentat pașii de deschidere împreună cu șefii Comisiei de Sănătate, Katharina Reich și Rudolf Striedinger.

Calendarul relaxărilor cerute de economie

Pe 5 februarie, carantina va fi mutată de la ora 22 până la miezul nopții, iar restricțiile de dimensionare a evenimentelor vor fi relaxate (de la 25 la 50). O săptămână mai târziu, pe 12 februarie, regula 2G cade în retail, iar săptămâna următoare regula 3G este reintrodusă în gastronomie și turism. Aceasta înseamnă că la regula 2G se readaugă luarea în calcul și a testelor negative. Din 19 februarie, persoanele nevaccinate pot intra din nou într-un bistro, restaurant sau hotel, dar trebuie testate (PCR, testele antigen certificate sunt și ele o alternativă).

Totuși, jurnaliștii austrieci observă că o măsură a lipsit în mod surprinzător din planul de relaxare. Nu există o perioadă de tranziție în ceea ce privește valabilitatea Pașaportului Verde. Aceasta înseamnă că a treia doză trebuie făcută în termen de 6 luni de la a doua imunizare. Aceasta înseamnă că aproximativ 300.000 de oameni riscă să rămână cu Certificatul Verde inactiv în februarie.

Nehammer a indicat în conferința de presă că ministrul Educației, Martin Polaschek, dorește să prezinte și relaxarea în școli în următoarele zile. Unul dintre subiectele aflate în discuție este eliminarea cerinței măștii pentru copii și tineri. 

Criticată pentru poziția sa fermă privind vaccinarea obligatorie de la 1 februarie, care din rațiuni tehnice a fost mutată momentan pentru aprilie, dar și cu ochii pe măsurile de relaxare luate de alte țări, plus sub presiunea unei economii tot mai suferinde, Austria începe să cedeze din fermitate și să urmeze calea altor state europene, precum Danemarca sau Finlanda, care au anunțat, de asemenea, relaxări imediate.

„Nu am luat decizia ușoară pentru noi înșine”, și-a apărat ministrul Mückstein pașii surprinzători ai Guvernului de la Viena. „O facem cu grijă, treptat, în siguranță”. Guvernul a analizat situația din alte țări. „Vedem că țările, când au atins vârful, încep să se deschidă”. Austria va atinge vârful valului Omicron în prima săptămână a lunii februarie. Pașii de deschidere sunt rezonabili.” 

În general, guvernul a fost excepțional de optimist. Cifrele din spitale sunt stabile la un nivel previzibil, a spus Nehammer. Cu Omicron nu există riscul supraîncărcării unităților de terapie intensivă, a adăugat Mückstein. Aceasta a făcut-o pe ministrul Turismului, Elisabeth Köstinger (ÖVP), să privească încrezătoare spre viitor. În opinia ei, în viitorul apropiat va fi posibilă și deschiderea gastronomiei nocturne, iar evenimentelor majore, cu mulți participanți, li se oferă o perspectivă. 

scroll to top