Închide

Vizită-surpriză a CEO-ului McLaren la Red Bull. Se coace o colaborare între giganții F1?

Avatar
Mclaren Redbull Formula 1 Fans F1 Copyright Photo Contact Info@afaceri.news

Copyright foto: contactati info@afaceri.news

Timp de citire: 3 minute
  • Încă dinaintea testelor de Formula 1 care au loc în aceste zile în Bahrain, directorul executiv al McLaren, Zak Brown, ar fi vizitat fabrica Red Bull pentru a se întâlni în legătură cu un potențial parteneriat-surpriză privind unitatea de propulsie ce va fi folosită de McLaren începând cu sezonul 2026.
  • Un purtător de cuvânt al Red Bull a confirmat pentru The Independent că Brown a vizitat fabrica lor, McLaren având mai multe opțiuni în ceea ce privește furnizarea de unități de propulsie, Mercedes, Honda, Audi și Ford fiind încă în cărți.
  • Regulamentul tehnic al Formulei 1 va suferi o schimbare semnificativă în 2026.

Aceste discuții par surprinzătoare, având în vedere tensiunea deschisă dintre Zak Brown și Christian Horner, directorul echipei Red Bull, în sezonul trecut, în urma încălcării de către Red Bull a plafonului bugetar pentru 2021.

Brown a spus că încălcarea plafonului echivalează cu “trișarea” într-o scrisoare pe care i-a adresat-o președintelui FIA, Mohammed Ben Sulayem, și, deși nu a numit Red Bull în mod specific, Horner nu a primit cu plăcere aluziile nu foarte subtile din scrisoare, susținând ulterior că toate comentariile din paddock și din social media în jurul echipei au dus la ramificații extinse, inclusiv copiii membrilor staff-ului fiind hărțuiți la școală pe acest subiect.

La Austin a urmat o conferință de presă tensionată la care au participat cei doi șefi de echipă, dar, deși Brown a declarat după încheierea sezonului că își menține scrisoarea, această vizită la Red Bull face să se creadă că echipele ar putea fi dispuse să se împace și să lucreze împreună pe viitor – McLaren fiind, de asemenea, în discuții cu Honda pentru un acord privind unitatea de propulsie pentru 2026.

Cu toate acestea, mai este încă destul timp înainte pentru ca echipa să decidă următorii pași, CEO-ul McLaren spunând că echipa se află într-o situație bună cu furnizorii lor actuali, Mercedes.

“Suntem foarte mulțumiți de relația noastră cu Mercedes și cu toată lumea de la HPP [High Performance Powertrains]”, a declarat recent Brown presei, scrie PlanetF1.com.

“Au făcut o treabă excelentă, este o colaborare excelentă. Andrea [Stella, directorul echipei] și cu mine începem acum să ne gândim la 2026 și mai departe, nu ne grăbim, lucrurile se schimbă rapid în acest sport. Cred că este interesant, sunt mulți producători care doresc să participe în Formula 1. Nu-mi amintesc ultima dată când a existat o asemenea cantitate de producători.

“Așadar, Andrea și cu mine vom lucra pe parcursul anului pentru a ne da seama ce credem că ne va face să fim cei mai competitivi în ’26 și în continuare. În acest moment, suntem concentrați cu laserul pe ’23. Dar avem ceva timp pentru a ne decide”.

Red Bull, una dintre mai multe opțiuni pentru McLaren din 2026

Chiar dacă Brown a declarat că este mulțumit de actualul acord pe care McLaren îl are cu Mercedes pentru unitățile de propulsie ale clienților, ca în orice situație, de multe ori este cel mai corect să faci o selecție înainte de a te angaja la ceva atât de substanțial pentru viitorul echipei.

Având în vedere că regulamentele privind unitățile de propulsie se vor schimba dramatic începând cu sezonul 2026 și avem deja confirmarea parteneriatului Red Bull-Ford, există mai multe opțiuni disponibile pentru echipele rămase care trebuie să achiziționeze motoare pentru mașinile lor.

În cazul în care McLaren nu va opta pentru Mercedes sau Red Bull-Ford, Honda figurează încă pe lista oficială de înscrieri a FIA ca furnizor de unități de propulsie din sezonul 2026, deși nu are în prezent o echipă parteneră din acel sezon.

Aceștia vor continua să lucreze cu Red Bull până în 2025, numele Honda reapărând acum pe unitățile Red Bull Powertrains în acest sezon, dar marca japoneză va fi în discuții cu echipele pentru un acord de furnizare de motoare începând cu anul următor.

scroll to top