Închide

Vot decizional: creșterea impozitelor pe clădiri – amânată, suprataxarea contractelor part-time rămâne

Avatar
accounting, report, credit card

Fotografie de 777546 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri modificările la Codul Fiscal prin care noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale va fi aplicat de la 1 ianuarie 2025. De asemenea, în aceeași ședință, deputații au decis că suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, potrivit Agerpres.

Mai mulţi deputaţi PNL şi USR, printre care Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, au propus un amendament de eliminare a prevederii care impune taxarea contractelor de muncă part-time la nivelul normei întregi, acesta fiind respins în Comisia de Buget.

Amendamentul privind taxarea jocurilor de noroc, care a fost adoptat marţi de Comisia de Buget, a fost respins de plen.

Acest amendament prevedea că ”impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei”.

Prin respingerea amendamentului plafonul neimpozabil rămâne de 66.750 lei.

Proiectul mai stipulează că impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

scroll to top