Închide

Cea mai mare companie agricolă din lume: prețurile alimentelor ar putea să scadă anul viitor

Avatar
Cargill Fb

Sursa foto: Cargill, Inc. / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Preţurile la alimente vor scădea, probabil, anul viitor, chiar dacă stocurile mondiale de produse alimentare vor rămâne la un nivel limitat, în special la oleaginoase, a declarat miercuri directorul general de la traderul de produse agricole Cargill Inc., David MacLennan, scrie publicația Bloomberg.

“Cu toate acestea, este nevoie de o singură recoltă proastă, de exemplu în America de Nord sau America Latină, pentru a duce preţurile în sus”, a spus David MacLennan la un forum economic organizat miercuri la Singapore.

Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel record în luna martie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a limitat exporturile unuia din cei mai mari exportatori mondiali de produse agricole. Între timp prețurile au scăzut după ce ONU a intermediat un acord care permite cerealelor din Ucraina să treacă în siguranță prin Marea Neagră. În prezent se poartă discuții pentru reînnoirea acordului, care expira la 19 noiembrie.

MacLennan a mai spus că soluţia la dezbaterea ”alimente vs. combustibili” este creşterea producţiei agricole globale:

”Nu credem că va fi o situaţie de tip «ori-ori». Este posibil să avem şi mâncare şi carburanţi”, a spus directorul de la Cargill.

Potrivit acestuia, practicile de agricultură regenerativă, creșterea randamentelor culturilor agricole şi o mai mare utilizare a tehnologiei pot duce la creşterea producţiei în așa fel încât să poată fi acoperită cererea venită din partea ambelor sectoare.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale, companii care fac bani din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor.

Alte declarații ale lui David MacLennan:

    • Alimentele nu trebuie folosite ca armă.
    • Impactul schimbărilor climatice, al situației geopolitice și al perturbărilor de pe lanțurile de aprovizionare este extrem de profund; sunt situații greu de prezis și încă și mai greu de controlat.
    • Cargill consideră că agricultura regenerativă este o parte a soluției pentru asigurarea unei producții agricole sustenabile, care să diminueze impactul schimbărilor climatice.
    • Lumea întreagă este dependentă de un sistem alimentar interconectat.
    • Fermierii, lucrătorii din sectorul alimentar și companiile occidentale au muncit din greu pentru a asigura hrana planetei.
scroll to top