Închide

Inflația din Marea Britanie, la maximul ultimilor 41 de ani, depășind toate așteptările

Avatar
london, city, london city

Fotografie de chafleks pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Creșterea facturilor pentru energie ale consumatorilor casnici și scumpirea spectaculoasă a alimentelor au făcut ca inflația din Marea Britanie să ajungă la maximul ultimilor 41 de ani, potrivit datelor de Oficiul Național de Statistică de la Londra. Datele sunt făcute publice cu doar o zi înainte ca ministrul de finanțe Jeremy Hunt să anunțe noi majorări de taxe și reduceri de cheltuieli publice, pentru a controla creșterea prețurilor, notează agenția Reuters.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 11,1% în octombrie, comparativ cu aceeași lună din anul trecut, cea mai mare creștere din 1981 încoace, ceea ce consemnează o creștere semnificativă de la creșterea de 10,1% din septembrie, potrivit datelor Oficiului Național de Statistică.

Economiștii chestionați de Reuters estimaseră rata inflației din octombrie la 10,7%.

Cifrele arată că inflația ar fi crescut la aproximativ 13,8% în octombrie, dacă guvernul nu ar fi intervenit pentru a limita prețul facturilor consumatorilor casnici la energie, până la un maximum de 2.500 de lire sterline pe an, potrivit statisticienilor de la Londra.

Comentând datele, șeful Finanțelor, Jeremy Hunt – care urmează să prezinte joi schița viitorului buget – a declarat că este nevoie de ”decizii dure, dar necesare” pentru a face față creșterii prețurilor.

”Este de datoria noastră să ajutăm Banca Angliei în misiunea sa de a readuce inflația în intervalul-țintă, acționând în mod responsabil cu finanțele țării”, a transmis el, într-un comunicat de presă.

Analiştii britanici apreciază că noua creștere a inflației va menține ridicată presiunea asupra Băncii Angliei pentru a continua să majoreze ratele dobânzilor.

”Aceste cifre nu se potrivesc defel cu mesajul trimis de la Banca Angliei, atunci când a susținut că va fi nevoie de o creștere foarte sensibilă a ratele dobânzilor pentru a readuce inflația la ținta de 2%. Nu suntem deloc convinși de asta”, spune Mike Bell, analist strategic JP Morgan Asset Management.

Presiunile inflaționiste care vin dintr-o piață a forței de muncă aflată, la rândul său, sub presiuni enorme au fost subestimate, așa încât este foarte probabil ca angajații să ceară salarii mai mari pentru a compensa loviturile pe care le primesc de la inflație, mai spune Bell, care anticipează că Banca Angliei va crește ratele dobânzilor până la un maxim de 4,5%, de la nivelul de 3% de acum.

Inflația anunțată astăzi a depășit și previziunile Băncii Angliei, care estimase o inflație de 10,9% în octombrie.

James Smith, economist la ING, consideră că piața dă semne că inflația a atins deja vârful.

Cele mai mari creșteri de prețuri ale alimentelor din 1977

Cel mai îngrijorător este că creșterile de prețuri îi afectează îndeosebi pe cei mai săraci dintre britanici, cu atât mai mult cu cât principala componentă a scumpirilor vine din sectorul alimentar.

Prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut în octombrie față de aceeași lună de anul trecut în cel mai rapid ritm din 1977, potrivit datelor autorităților britanice.

Spre deosebire de saltul înregistrat de inflația generală, inflația de bază (core inflation) – care exclude alimentele, energia și alte componente volatile – a rămas neschimbată față de luna anterioară, la 6,5%.

Datele privind prețurile de producător au arătat că presiunile inflaționiste se mențin, dar indică o posibilă încetinire a ritmului față de lunile anterioare. Astfel, costurile producătorilor cu materiile prime și cu energia au crescut în cel mai lent ritm din martie încoace, dar, la un nivel de 19,2%, creșterea este încă uriașă în raport cu raportările din anii anteriori.

Prețurile la poarta fabricii au crescut cu 14,8% în octombrie, raportat la ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă cea mai lentă creștere din aprilie încoace.

scroll to top