Închide

Vremea rece și bombele rușilor obligă Ucraina să apeleze la vecini: importuri de energie, inclusiv din România

Avatar
power, line, pylon

Fotografie de aitoff pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat joi că reţeaua se află într-o situaţie “dificilă”, după ce a fost afectată de o campanie de bombardamente ruseşti, ceea ce a adus Ucraina în situaţia în care trebuie să importe electricitate, transmite agenția France-Presse, citată de Agerpres.

“Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit”, a informat Ukrenergo pe Telegram, precizând că miercuri a fost nevoită să recurgă la “asistenţă de urgenţă” din partea a trei ţări vecine: România, Slovacia şi Polonia.

“Situaţia rămâne dificilă” în cursul zilei de joi, cu un deficit continuu de electricitate, a transmis Ukrenergo, adăugând că “reparaţiile sunt în curs de desfăşurare în mai multe grupuri de centrale termice”.

Acest deficit este generat de creşterea consumului, din cauza vremii reci, ceea ce a provocat o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, a explicat operatorul naţional ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să “distrugă” sistemul de electricitate al ţării sale în această iarnă. Pentru a contracara această ameninţare, Kievul le cere aliaţilor săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană.

Miercuri seara, Zelenski a anunţat crearea unei “coaliţii pentru dezvoltarea apărării antiaeriene” a Ucrainei, principalii contributori urmând să fie Franţa şi Germania.

“Încă nu se poate face public totul, dar scutul aerian ucrainean este întărit literalmente în fiecare lună”, a spus Zelenski.

scroll to top