Închide

WTA ia în calcul anularea turneelor din China. Pierderile financiare ar fi imense

Avatar
Steve Simon

Steve Simon, WTA Chairman & CEO. foto: Profimedia

Timp de citire: 3 minute

Șeful Asociației Tenisului Feminin, Steve Simon, spune că WTA că este dispusă să piardă sute de milioane de dolari din China dacă nu se află adevărul despre jucătoarea de tenis Peng Shuai și dacă acuzațiile lansate de ea nu sunt investigate în mod corespunzător, potrivit CNN. Sportiva l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier Zhang Gaoli în urmă cu două săptămâni și de atunci nu se mai știe nimic de ea.

„Suntem cu siguranță dispuși să ne retragem din contracte și să ne ocupăm de toate complicațiile care însoțesc această decizie. Pentru că acest lucru este cu siguranță mai important decât afacerile”, a spus Simon într-un interviu pentru CNN.

„Femeile trebuie respectate și nu cenzurate”, a adăugat el.

În urmă cu două săptămâni, Peng Shuai l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni asupra ei să facă sex. Mesajul postat pe rețeaua socială Weibo a fost șters imediat, iar cenzura chineză s-a grăbit să elimine orice referire la acest subiect.

În postarea concepută ca o scrisoare deschisă către Zhang, Peng susținea că au avut o relație intermitentă care a durat cel puțin 10 ani.

„De ce a trebuit să te întorci la mine, să mă duci la tine acasă și să mă forțezi să fac sex cu tine? Da, nu aveam nicio dovadă și pur și simplu era imposibil să adun dovezi”, a scris ea.

„Nu am cuvinte să spun cât de dezgustată am fost și de câte ori m-am întrebat dacă mai sunt om. Mă simt ca un cadavru care merge”, a continuat Peng.

De la postarea acestui mesaj nu s-a mai auzit nimic despre fosta campioană la dublu, până în urmă cu câteva zile, când un e-mail atribuit sportivei a fost publicat de televiziunea chineză de stat.

În e-mail, Peng spune că acuzațiile pe care le-a lansat „nu sunt adevărate”. Dar Steve Simon a spus că mesajul „nu face decât să crească” îngrijorările sale cu privire la siguranța lui Peng.

„Îmi este greu să cred că Peng Shuai a scris de fapt e-mailul pe care l-am primit și care îi e atribuit”, a spus el.

„Tocmai m-am odihnit acasă și totul este în regulă”, se arată în mesajul sportivei, publicat de televiziunea de stat CGTN. Autenticitatea e-mailului a fost pusă la îndoială și pe rețelele sociale. Mai mulți utilizatori de Twitter se întreabă cine a făcut captura de ecran după e-mail și de ce în imagini se vede și un cursor de tastare.

Scandalul monstruos apărut în China după ce Shuai Peng l-a acuzat pe fostul vice-premier, Zhang Gaoli de abuz sexual a generat un val enorm de empatie pe rețeaua de socializare Twitter.

Hashtag-ul #WhereisPengShuai a strâns un total de 107,000 de tweet-uri în dimineața zilei de vineri, 19 noiembrie, răspândindu-se unui public larg cu scopul ultim de a afla starea fostei lidere WTA.

Majoritatea sportivilor din WTA și ATP au postat o imagine cu Shuai Peng, însoțită de hashtag-ul #UndeEstePengShuai, iar trendului i s-au alăturat sportivi ca Stan Wawrinka, Andy Murray, dar și fundașul clubului de fotbal FC Barcelona, Gerard Pique.

Și Serena Williams, fostă numărul 1 WTA, spune că e nevoie de investigații în cazul lui Peng Shuai și i-a îndemnat pe oameni „să nu tacă” în ceea ce privește situația ei, potrivit BBC.

„Sper că este în siguranță și va fi găsită cât mai curând posibil”, a spus Williams.

scroll to top