Închide

X, ByteDance și Booking.com s-ar putea confrunta cu norme europene stricte

Avatar
Wood hand holding an iPhone 15 Pro with an explosion of likes, thumb ups and apps

Fotografie de Igor Omilaev pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Platforma de socializare X a lui Elon Musk, ByteDance, proprietarul TikTok, și Booking.com ar putea îndeplini criteriile UE care le supun unor reguli stricte în domeniul tehnologiei în calitate de așa-numiți “gatekeepers”, a declarat vineri târziu Comisia Europeană, după notificările companiilor, informează Reuters.

Legea privind piețele digitale (Digital Markets Act – DMA) desemnează companiile cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și cu o capitalizare bursieră de 75 de miliarde de euro (81 de miliarde de dolari) drept „gatekeepers” care furnizează un serviciu de platformă de bază pentru utilizatorii de afaceri.

Aceste companii sunt nevoite, printre alte obligații, să permită interoperabilitatea aplicațiilor lor de mesagerie cu cele ale rivalilor și să permită utilizatorilor să decidă ce aplicații să preinstaleze pe dispozitivele lor, începând cu 7 martie.

Acestea nu au voie să își favorizeze propriile servicii în detrimentul celor ale rivalilor sau să împiedice utilizatorii să elimine software-ul sau aplicațiile preinstalate.

“Comisia are acum la dispoziție 45 de zile lucrătoare pentru a decide dacă va desemna sau nu companiile ca fiind gatekeepers. Comisia va evalua, de asemenea, orice argument prezentat de companiile care au înaintat cererea pentru a respinge prezumția că ar trebui să fie desemnate ca gatekeepers”,

a precizat autoritatea UE de aplicare a normelor de concurență într-un comunicat.

ByteDance a fost etichetată drept “gatekeeper” în luna iulie a anului trecut, dar TikTok a contestat acest lucru la cea de-a doua cea mai înaltă instanță din Europa. Nu este clar ce alte servicii ByteDance ar putea fi considerate servicii de platformă de bază în conformitate cu Legea privind piețele digitale.

Booking.com a declarat anul trecut că se aștepta să intre în grupul ”gatekeeper” în acest an, din cauza adăugării mai multor utilizatori.

Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft au fost desemnați ”gatekeepers” anul trecut.

scroll to top