Efectul de domino: adoptarea unei legi anti-LGBTQ poate conduce Ghana în faliment

, ,
Autor:    -  
Tradition
Fotografie de Michael Quaynor pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că monitorizează cu atenție evoluția politică din Ghana, după ce parlamentarii de la Accra au adoptat un proiect de lege prin care persoanele care se identifică drept LGBTQ pot fi condamnate la pedepse cu închisoarea de până la 3 ani, scrie publicația Bloomberg.

”Diversitatea și incluziunea sunt valori pe care FMI le îmbrățișează fără rețineri. Politicile noastre interne interzic discriminarea pe baza caracteristicilor personale, inclusiv, dar fără a se limita la, gen, expresie de gen sau orientare sexuală”, potrivit unui comunicat remis presei de instituția cu sediul la Washington.

Parlamentarii ghanezi au adoptat noua lege într-o ședință desfășurată miercuri.

Legea a fost sprijinită atât de partidul de guvernământ, cât și de opoziție. Actul normativ incriminează și finanțarea grupurilor și organizațiilor LGBTQ și legalizează astfel discriminarea pe criterii de gen.

Președintele Nana Akufo-Addo, care urmează să părăsească funcția după alegerile care vor avea loc la finalul acestui an, pe 7 decembrie, este așteptat să promulge proiectul de lege adoptat de Parlament, acesta neintrând în vigoare decât după eventuala promulgare.

”Urmărim îndeaproape evoluțiile recente din Ghana. Totuși, nu putem comenta un proiect de lege care nu a fost încă promulgat, nu a intrat încă în vigoare și ale cărui implicații economice și financiare trebuie încă să le evaluăm”, a mai transmis FMI.

Promulgarea legii nu este însă sigură. Președintele Akufo-Addo s-a remarcat mai degrabă printr-o poziție moderată cu privire la drepturile LGBT în Ghana.

În noiembrie 2017, el a sugerat că legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex este inevitabilă, anticipând adoptarea unei legislații în acest sens, însă acum, la 7 ani de atunci, parlamentarii ghanezi au decis tocmai pe dos.

Akufo-Addo, care și-a petrecut o mare parte din tinerețe în Anglia, a mai declarat că drepturile LGBT vor cunoaște o evoluție în Ghana, așa cum s-a întâmplat și în Europa și în Marea Britanie.

Un an mai târziu, președintele ghanez spunea că nu crede că guvernul țării va legaliza căsătoriile între persoane de același sex și nici nu va decriminaliza homosexualitatea sub mandatul său.

Situația financiară a Ghanei depinde în mod fundamental de sprijinul FMI.

Ghana a încercat să se salveze dintr-o situație critică, după ce a ratat plata unor datorii care acum se află în proces de restructurare, țara bazându-se pe FMI pentru accesul vital la valută străină.

FMI a convenit pe 19 ianuarie să plătească o a doua tranșă de 600 de milioane de dolari către Ghana, în cadrul unui program de asistență de urgență desfășurat pe o perioadă de trei ani. De asemenea, și Banca Mondială a alocat 900 de milioane de dolari în finanțarea politicii de dezvoltare pentru a ajuta redresarea economiei ghaneze.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!