Închide

Proprietarul Zara a găsit rețeta ideală: profitul a crescut cu 40%, deși creșterea prețurilor a luat o pauză

Avatar
Zara signage

Fotografie de Highlight ID pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Compania spaniolă Inditex, proprietară a brandului Zara, a depășit toate așteptările, anunțând miercuri o creștere cu 40% a profitului net pe prima jumătate a acestui an, deși a încetinit ritmul creșterii prețurilor, transmite agenția de presă Reuters.

Astfel, Inditex și-a mărit avansul pe piața globală față de rivala suedeză H&M în acest an.

Compania spaniolă a înregistrat un profit net de 2,5 miliarde de euro în primul semestru al anului financiar curent (care cuprinde intervalul februarie-iulie 2023), depășind previziunile pieței, care anticipase profit de doar 2,38 miliarde de euro.

Cu toate acestea, acțiunile Inditex au scăzut cu 1,5% în primele ore ale zile la bursa din Madrid.

”Având în vedere performanțele recente, mulți investitori se întreabă doar cât de mult poate să mai țină trendul de creștere”, a explicat analistul Bernstein, William Woods.

Majoritatea analiştilor pieței se aşteaptă ca poziţia financiară robustă a Inditex să îi permită menținerea preţurilor stabile în perioada următoare, chiar să le reducă ușor, în condițiile unei potențiale scăderi a cererii.

Brandul fanion al spaniolilor, Zara, plănuiește extinderea în continuare a rețelei sale de magazine din Statele Unite, piață care a devenit, în urmă cu doi ani, cea mai mare piață externă a companiei.

Vânzările Inditex au crescut cu 13,5%, la 16,9 miliarde de euro, rezultând o marjă brută de 58,2%.

Grupul a mai precizat că vânzările între 1 august și 11 septembrie au fost cu 14% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, la curs de schimb constant, ceea ce indică faptul că ritmul de creștere a vânzărilor a continuat, iar începutul toamnei ar putea să păstreze tendința, pe măsură ce noile colecții vor începe să intre în magazine.

Inditex a fost printre primii retaileri de îmbrăcăminte care au crescut prețurile, ca răspuns la creșterea inflației, la începutul anului trecut. Strategia sa de la acel moment a permis companiei să înregistreze marje de profit cu adevărat spectaculoase.

Analiștii de la Bank of American și Royal Bank of Canada sunt de părere că, pe măsură ce inflația se potolește, Inditex se situează într-o poziție mai bună decât principalii săi rivali, în cursa de a oferi pieței prețuri stabile sau chiar mai mici, anul viitor.

scroll to top