Închide

Zara elimină returul gratuit pentru comenzile online, pe o piață europeană

Avatar
Zara, Chicago. Shot this as I was traveling on a city tour bus in Chicago. The sudden rush of people made me wonder what must be going through the mind of each soul.

Fotografie de Praswin Prakashan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Inditex SA, proprietarul lanțului de magazine de fast fashion Zara, va începe să taxeze cumpărătorii spanioli pentru returnarea articolelor cumpărate online, reflectând astfel o strategie pe care a implementat-o anterior pe majoritatea celorlalte piețe ale sale, potrivit Bloomberg.

Clienții din Spania vor trebui să plătească acum 1,95 euro pentru a returna o comandă, cu excepția cazului în care o duc la un magazin fizic sau la puncte de livrare ale unor terți, unde returnarea rămâne gratuită. Taxa se aplică pentru toate mărcile Inditex, care includ Pull & Bear și Massimo Dutti, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Firma cu sediul în A Coruna, Spania, cel mai mare lanț de îmbrăcăminte din lume, începuse să perceapă taxe pentru retururi la începutul anului 2022 în țările în care are o prezență mai mică decât în Spania, inclusiv în Marea Britanie, Franța și SUA. Spania a reprezentat 14,2% din vânzările globale ale grupului din iulie 2022.

Acțiunile Zara sunt în creștere cu 4,5% în acest an.

Schimbarea de a pune capăt returnărilor gratuite a câștigat teren în întreaga industrie a îmbrăcămintei anul trecut, deoarece retailerii au încercat să limiteze costurile pe fondul accelerării inflației în întreaga lume. Spania s-a numărat printre țările din Europa de Vest care au înregistrat cea mai mare rată a inflației în prima parte a anului 2022, după ce a atins valori de două cifre în lunile de vară. De atunci, aceasta a scăzut la 5,8% în ianuarie, sub majoritatea celorlalte națiuni din regiune.

Cu siguranță, strategia fusese încă de la început o bătaie de cap pentru retaileri, deoarece retururile sunt costisitoare din cauza manoperei necesare pentru a le expedia înapoi, a le inspecta și a le pune la dispoziție pentru revânzare.

Marii rivali ai Inditex, cum ar fi Hennes & Mauritz AB și Uniqlo al Fast Retailing Co, percep taxe pentru retururile online în Spania.

scroll to top