Închide

Zara&Co. au rupt norii în 2023: cel mai mare profit anual al Inditex din istoria companiei

Avatar
a close up of a jacket with a name tag on it

Fotografie de Amin Zabardast pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Grupul spaniol Inditex, proprietarul magazinelor Zara, a raportat o creştere de 30% a profitului net în anul fiscal care s-a încheiat la 30 ianuarie 2024, pe măsură ce a reușit să ofere pe piață preţuri mai competitive decât rivalele sale, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Profitul net anual s-a situat la 5,4 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari), în linie cu estimările analiştilor, a anunţat miercuri cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume. Profitul din 2023 a fost în creștere cu 30% față de rezultatul de 4,1 miliarde de euro în 2022 și reprezintă cel mai mare profit din istorie pentru gigantul spaniol al retailului de fashion.

Inditex şi-a extins anul trecut avansul faţă de grupul suedez H&M, datorită abilităţii sale de a livra mai rapid cele mai recente tendinţe din modă, de la furnizorii din apropiere, şi de a vinde mai multe haine la preţuri mai ridicate către cumpărătorii cu venituri mari. Aceste măsuri au ajutat compania spaniolă să nu fie afectată de creşterea rapidă a grupului chinez Shein, precizează Inditex.

Vânzările din magazine şi cele online au crescut cu 10%, în linie cu estimările analiştilor, ajungând la nivelul record 35,9 miliarde de euro, în perioada februarie 2023 – ianuarie 2024. Totuşi, ritmul de creştere a vânzărilor este mai redus decât avansul de 17,5% înregistrat în anul precedent, în condiţiile în care majorările de preţuri s-au moderat în ritm anual.

Marca de bază a Inditex – Zara – a început să majoreze preţurile mai devreme decât H&M, ca răspuns la inflaţia ridicată şi a sporirii ofertelor pentru cumpărătorii cu venituri mari.

Pe lângă Zara, Inditex deţine şi lanţurile de magazine Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius şi Oysho.

scroll to top