Închide

Zelenski: Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene. Vești bune și pentru Moldova

Avatar
Electricitate

Foto: https://ceenergynews.com/

Timp de citire: < 1 minut

Reţeaua electrică ucraineană este ”conectată” la reţeaua europeană, anunţă miercuri ministrul francez al Tranziţiei Ecologice Barbara Pompili, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

”Ne-am angajat la acest lucru şi l-am realizat. Reţeaua electrică ucraineană, care funţciona de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această (miercuri) dimineaţa la reţeaua europeană”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul francez însărcinat cu Energia.

Europa studia în ultima perioadă o cerere urgentă a Ucrainei în vederea acestei sincronizări a reţelelor electrice, care facilitează schimburi între ţări şi permite acoperirea mai uşoară a une probleme de aprovizionare cu energie electrică în oricare dintre ele.

”Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice europene. De-acum electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană (UE) şi invers”, salută preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter.

Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică a Rusiei până la invazia rusă şi a funcţionat după aceea în mod autonom.

Vești bune și pentru frații moldoveni

Reţeaua electrică a Republicii Moldova este de-acum şi ea conectată la reţeaua europeană, anunţă Pompili.

Asociaţia gestionarilor reţelelor europene de transport al electricităţii – Entso-E – subliniază, la rândul său, într-un comunicat ”succesul” sincronizării Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa.

Este vorba despre o ”accelerare” a unui proces care se afla în studiu din 2017 şi care a fost precipitat de Războiul rus din Ucraina.

Zona acoperită de către Entso-E trece dincolo de frontierele UE şi include 35 de ţări, din Islanda în Cipru.

scroll to top